Article_Top_970x250

Genjac: "Odluku ustavnog suda ne treba shvatiti doslovno"

bih

Genjac: "Odluku ustavnog suda ne treba shvatiti doslovno"

sij 10, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ukoliko se ne bi riješilo pitanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH na ovaj ili onaj način dolazi u pitanje, ne održavanje izbora, nego implementacija izbora u čitavom vertikalnom lancu od Vlade FBiH do Vijeća minista BiH, rekao je Halid Genjac

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac u razgovoru za Anadolu Agency (AA) upozorio je da je sve manje vremena preostalo za utvrđivanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, te da "postaje dramatično potrebno da se to pitanje riješi".

"Jer, zaista ukoliko se ne bi riješilo pitanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH na ovaj ili onaj način dolazi u pitanje, ne održavanje izbora, nego implementacija izbora u čitavom vertikalnom lancu od Vlade FBiH do Vijeća minista BiH", upozorio je Genjac, prenosi AA.com

On je istaknuo kako su intenzivni razgovori u toku. Međunarodna zajednica, kaže Genjac, uključujući ambasadu SAD-a, misiju OSCE u BiH, Delegaciju EU u BiH, pa i predstavnike OHR-a vrše intenzivnu medijaciju u nastojanju da se pronađe rješenje.

"Zašto je ta medijacija potrebna? Potrebna je što se nalazimo pred izuzetno velikim problemom koji u sebi sadrži u dobroj mjeri pravnu, ali i političku dimenziju. U ovom pitanju su se sručili svi problemi i našeg ustavnopravnog aranžama i svih odnosa u BiH, ali i onih iluzija koje još nisu napuštene u smislu dalje dezintegracije BiH i prijetnji po cjelovitost BiH", rekao je Genjac.

Ustavni sud BiH je, navodi, donio odluku kojim su suspendovani određeni članovi Izbornog zakona BiH, a koji se odnose na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. 

"S jedne strane, imamo tu presudu, a sa druge Ustav FBiH, Pakt o građanskim i političkim pravima, Europsku konvenciju o ljudskim pravima, akte koji su nadređeni ustavnom sistemu BiH. To dvoje je u velikoj suprotnosti. Odluka Ustavnog suda BiH ako se bukvalno provodi sudara se sa navedenim aktima. Ako se poštuju pak navedeni akti što smo dužni, nemoguće je provesti odluku Ustavnog suda BiH. To je pravno tako", kaže Genjac.

Odgovor bi mogao biti, navodi, u Dejtonskom sporazumu, odnosno aneksu koji govori o Uredu visokog predstavnika, gdje se navodi da je OHR zadužen, između ostalog, da otklanja smetnje civilnoj implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"A, ovo zaista jeste eklatantan primjer smetnji u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i svega onoga što proistiće, a tu ogromnog značaja imaju demokratski izbori. Rješenje je da OHR na neki način pripomogne ili iskoristi mehanizme da se nadoknade oni članovi Izbornog zakona BiH koje je Ustavni sud BiH izborisao i koji su blokirali ovaj indirektni izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i time implementaciju izbora. Na koji način će to iskoristiti, odnosno na koji način će se to uraditi, riješiti ovo pitanje vidjet ćemo", kaže Genjac.

Navodi da postoji više modaliteta, odnosno da li to uraditi nekim privremenim rješenjem koji bi se usvojio u Parlamentarnoj skupštini BiH što smatra da je teže, da li nekim podzakonskim aktom usvojenim od CIK-a BiH što mislim da nije nerealno.

"Ali, u svakom slučaju, ovi razgovori koji se vrše sa predstavnicima najrelevantnijih političkih stranaka i uz medijaciju međunarodne zajednice, očekujem i nadam se da će se pronaći neko rješenje i da se neće dovesti u pitanje implementacija izbora", naglašava Genjac.

Odgađanje, odnosno spajanje općih sa lokalnim izborima, o čemu se opet govori u javnosti, imalo bi, smatra Genjac, određene dugoročne efekte u smislu da se izbjegne situacija u kojoj se u BiH svaka druga godina potroši na izbornu kampanju.

"Sa ovakvim ustavnopravnim aranžmanom, sa ovakvom pluraliziranom političkom scenom, mehanizmima blokade, svaka ta izborna godina je izgubljena zarad stranačkih interesa i njihovim nastojanjem da ostavre što je moguće bolju izbornu poziciju. Spajanje izbora bi nas dovelo u poziciju da imamo izbore svake četiri godine i mislim da bi to bila korist", navodi Genjac.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250