Article_Top_970x250

Genjac: Nemamo rješenje za Mostar, nema pretpostavki za održavanje izbora

glavni tajnik sda

Genjac: Nemamo rješenje za Mostar, nema pretpostavki za održavanje izbora

svibnja 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i glavni tajnik SDA Halid Genjac je u razgovoru za Fenu kazao da postoji problem u vezi s lokalnim izborima, koji s protjecanjem vremena i rokova postaje sve veći.

- S obzirom da nisu osigurana sredstva i prije objavljivanja izbora, mnoge radnje koje su trebale biti provedene, nisu provedene, kao što su tenderi za glasačke listiće, za prostor za skladištenje listića itd. - naveo je Genjac. 

Po njegovim riječima, nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo odluku o raspisivanju i održavanju, postoji zakonski rok po kojem se u roku od 15 dana od tog dana trebaju osigurati sredstva za provođenje izbora. Ukoliko se ne osiguraju sredstva, SIP BiH mora razmotriti što da radi.

- Pošto to postaje sasvim izvjesna činjenica, Izborno povjerenstvo ima mogućnost, po Izbornom zakonu, da odgodi izbore na mjesec dana, ne više, očekujući da će se u tom roku usvojiti proračun u kome su predviđena i sredstva za održavanje izbora. Imajući u vidu sve ovo što se dešava oko razgovora političkih partnera i blokada koje se vezuju za mnoga pitanja koja su nepovezana, rekao bih da je izgled i za usvajanje i za neusvajanje proračuna skoro podjednak, u tom roku - naveo je Genjac.

On smatra da, ukoliko se ne usvoji proračun u nekom roku koji bi osigurao da se ispoštuje rok za odgođeni termin održavanja izbora u studenom, „imat ćemo problem, jer se postavlja pitanje svrhe održavanja izbora kasnije, tako da bi imali jednu za drugom izbornu godinu, i za općinske i za opće izbore“.

Kada su u pitanju izbori za grad Mostar, Genjac kaže da, na žalost, isključivi stavovi u pogledu rješenja za Mostar nisu pomogli da se pronađe rješenje.

- Uslijed takve nespremnosti da se pronađe kompromis, nemamo rješenje za Mostar i nema pretpostavki da se održe izbori za Mostar. To nije dobra poruka, to je štetno i za cjelokupni imidž Bosne i Hercegovine kao države zasnovane na demokratskim izborima i vladavini prava, a štetno je najviše za građane Mostara - smatra Genjac.

Ističe da neće biti moguće pronaći rješenje bez kompromisa, spremnosti na kompromise i koraka koji bi se učinili u cilju pronalaženja rješenja.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je 7. svibnja donijelo Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2020. godine, koji bi trebali biti održani u nedjelju 4. listopada ove godine.

Kako su tada kazali predstavnici SIP-a BiH, izbori za izbor vijećnika u Vijeću grada Mostara će se raspisati po stjecanju neophodnih uvjeta za raspisivanje i održavanje izbora.

Proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu, u kojem bi trebala biti osigurana i sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora, još nije usvojen.

Dnevnik.ba