StoryEditor
Zoran Piličić

Generalni konzul Hrvatske osudio komentar dogradonačelnika Prijedora o katoličkom Uskrsu: ‘Poruke netolerancije pojačavaju ozračje straha‘

Piše desk  /  20.04.2022., 08:21h
Generalni konzul Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić najoštrije je osudio komentar dogradonačelnika Prijedora Žarka Kovačevića o katoličkom Uskrsu.

“na sam blagdan Uskrsa, svjedočili smo grubom i necivilizacijskom, ničim izazvanom, činu Žarka Kovačevića, zamjenika gradonačelnika Prijedora. On je svojom javnom izjavom i objavom, na vrlo grub način povrijedio vjerske i nacionalne osjećaje malobrojnih Hrvata katolika koji još žive na području Prijedora “, poručio je Piličić na Facebooku.

Dodao je da umjesto veselja Uskrsu, najvećem kršćanskom blagdanu, čije vrijednosti žive i baštine svi kršćani u svijetu, katolički i pravoslavni, „Hrvati katolici u Prijedoru uznemireni su riječima netolerancije i netrpeljivosti dužnosnika grada Prijedora."

"Ovih dana, nakon tog neprimjerenog čina, sastao sam se i razgovarao s predstavnicima Hrvata iz Prijedora. Tom prigodom izrazili su svoju bojazan i neizvjesnost u vezi svoga sadašnjeg i budućeg života na tom području. Još su svježa sjećanja na strahote rata i njegove stravične posljedice na život Hrvata prijedorskog kraja. Poruke netolerancije i neuvažavanja drugog i drugačijeg, pojačavaju ozračje straha i neizvjesnosti, koje je u BiH, zbog neriješenih niza ključnih političkih pitanja, već dulje vrijeme prisutno među hrvatskim pukom.“ rekao je Piličić, prenose Nezavisne novine.

Naglašava da ovakve grube, netolerantne i uvredljive riječi i izjave treba najoštrije osuditi i u startu spriječiti, a kreatore ovakvog negativnog ozračja pozvati na odgovornost.

“Zato je hvalevrijedna i poticajna brza i promptna reakcija gradonačelnika Prijedora gospodina Slobodana Javora. On se jasno ogradio od neprihvatljivih riječi i stavova svoga zamjenika i javno osudio njegovu neprimjerenu objavu, ističući u svojoj Uskrsnoj čestitci katoličkim vjernicima potrebu razumijevanja i poštovanja osnovnih ljudskih vrijednosti i načela. Na tim vrijednostima, naglasio je, će i on kao gradonačelnik graditi prosperitet i budućnost grada Prijedora i svih njegovih građana”, zaključio je generalni konzul Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić.

Podsjećamo, Kovačević je na svom Facebook profilu, između ostalog, napisao da je “lijepa kuća za Vatikan”.

"Kad se sjetim što je katoličko svećenstvo radilo i radilo Srbima, koliko je žrtava bilo pod njihovim blagoslovom, ne da im ne mogu čestitati, ali ih mrzim. I Vatikan se bavio politikom, za dobro mi nikada sjetio ih se. Tko ne zna da je za njih Bosna i Hercegovina još uvijek terra misionaris, ne zna ništa”, napisao je Kovačević.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:38