Predsjednik republike i vrhovni zapovjednik Oruzanih snaga Republike Hrvatske Zoran MilanovićSLAVEN BRANISLAV BABIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
odluka predsjednika

Generali HVO-a Ilija Nakić i Đuro Matuzović postaju počasni generali HV-a

Piše desk  /  20.07.2022., 17:57h

Kada je koncem svibnja ove godine predsjednik RH Zoran Milanović na Pantovčaku prilikom obilježavanja Dana oružanih snaga, uz dodjelu odlikovanja, činova i pohvala pripadnicima Oružanih snaga i bivšim pripadnicima Bojne Frankopan, priredio svečani prijam, izostanak drugog “političkog brda” jasno je naznačio kako će se slične svečanosti odvijati u perspektivi.

U spomenutoj prigodi premijer Plenković s potpredsjednicima Vlade Božinovićem i Medvedom ispričao se za nedolazak, dok ministar Mario Banožić nije ni pozvan, piše Večernji list BiH.

Poruka Hrvatima

Otvoreni verbalni rat predsjednika države i ministra obrane nije od jučer niti je nepoznat javnosti, no najnovije poglavlje koje upravo ispisuju ova dvojica visokih političkih dužnosnika otvara i mnogo ozbiljnija pitanja, poput onoga o kršenju zakonitosti. Naime, danas će predsjednik Milanović na Pantovčaku, uz dodjelu ordena za zasluge u Domovinskom ratu desetorici bivših pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, dodijeliti i počasne činove generala osmorici umirovljenih časnika, također hrvatskim braniteljima. Riječ je o, kako se neslužbeno doznaje, Iliji Nakiću, Marku Lukiću, Đuri Matuzoviću, Ivanu Obrovcu, Marijanu Biškiću, Zdravku Andabaku, Miljenku Balenu i Josipu Černiju. Ilija Nakić, zapovjednik III. gardijske brigade HVO-a Jastrebovi, potvrdio nam je kako ide u Zagreb.

- To je čin promaknuća u počasnog generala Hrvatske vojske. Ja sam jedini zapovjednik gardijske brigade koji to nije dobio, a Đuro Matuzović jedini zapovjednik Zbornog područja koji nije dobio čin generala u Hrvatskoj. Osjećam se jako sretnim. Ovo je zapravo poruka da Hrvati u BiH nisu zaboravljeni. Uistinu, ovo nije demagogija. Taj čin nema nikakve financijske privilegije. Ali je velika čast. Ja sam ratovao zbog hrvatskog čovjeka. Ispunio sam svoj san. Presretan sam radi svoje obitelji, prijatelja, ali i trenutka Hrvata u kojemu se nalazimo - kazao je general Ilija Nakić za Večernji list BiH.

Kako Zakon o službi u Oružanim snagama RH u članku 101b. nalaže da “kriterije i postupak za predlaganje te druga pitanja u vezi s počasnim činovima odlukom propisuje predsjednik Republike na prijedlog ministra obrane”, istražili smo je li eventualno došlo do suglasja vezano uz konkretnu dodjelu počasti veteranima, odnosno, je li spomenutu osmoricu predložio ministar obrane ili je predsjednik odlučio nagraditi počasnim činovima vlastitim odabirom i odlukom. Odgovore je Večernjak potražio u Uredu predsjednika RH i u Ministarstvu obrane.

Pozivaju se na zakon

- Predsjednik Republike Zoran Milanović dodijelit će počasne činove osmorici umirovljenih časnika, i to na temelju Zakona o službi u Oružanim snagama RH donesenog 2018. Prema tom zakonu, predsjednik Republike može dodijeliti počasni čin časnika, generala odnosno admirala Oružanih snaga hrvatskim državljanima i državljanima stranih država za osobite zasluge stečene u Domovinskom ratu. Ministar obrane morao je u roku od šest mjeseci (od dana stupanja zakona na snagu) donijeti prijedlog odluke o postupku i kriterijima za počasne činove, ali ministar obrane do danas nije ispunio svoju zakonsku obvezu - objasnio je glasnogovornik Nikola Jelić, dodajući kako je “Ured predsjednika još 26. srpnja 2021. dopisom zatražio od ministra obrane da žurno dostavi spomenuti prijedlog, no ministar je zahtjev ignorirao, nije ispunio svoju obvezu”.

Upit identičnog sadržaja odaslan je, dakako, i na adresu Ministarstva obrane.

- Ministar obrane nije predložio ni jednu osobu za počasne činove - bilo je sve što su željeli reći o predmetnoj temi, no o tome posustaje li ili se nastavlja sukob na relaciji Pantovčak - Banski dvori, ne treba imati iluzija. Milanović je već ranije odlikovao nekoliko generala i zapovjednika te dao priznanja postrojbama HVO-a.

Ovime je Hrvatska pokazala kako nije zaboravila zasluge HVO-a u obrani domovine.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:48