StoryEditor
"Otkazan" album Tram 11

General Woo za Dnevnik.ba: Razumijemo Menart, album će opet biti u prodaji

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  24.01.2022., 12:48h
Zagrebačka izdavačka kuća Menart prekinula je, kako javljaju zagrebački mediji, suradnju s legenradnim hip-hop dvojecem Tram 11 i to neposredno pred izdavanje njihovog albuma "Jedan i jedan".

Tram 11 je najvažniji hrvatski hip-hop sastav, a Target i General Woo su legende rap scene u hrvatskoj i regiji. Njihov novi album hip-hop fanovi su s nestrpljenjem očekivali, no Menart ih je na kraju duboko razočarao.

Kako je za Dnevnik.ba potvrdio Srđan Ćuk a.k.a General Woo, Menart se na ovaj potez odlučio uslijed pritiska dijela političkih i kulturnih elita u Hrvatskoj.

"Ovo je klasnično otkazivanje", rekao je General Woo za naš portal.

On je dodao i kako on i Nenad Šimun (a.k.a. Target) razumiju potez Menarta.

"Mi shvaćamo potez Menarta zbog ogromnog pritiska na njih od strane medija, raznih udruga i organizacija. Pošto je to sve zbog nas i albuma, odlučili smo preuzeti vlasništvo i prava na album. Tako da će uskoro album biti opet dostupan u prodaji", izjavio je General Woo.

Inače, hrvatska ljevičarska medijska i kulturna scena "na nož" je dočekala ovaj album jer progovara o brojnim temama koje su za ljevičare svojevrstan tabu, ali i za ukupan poliitčko-kulturni mainstream.

Tram 11 su 1996. osnovali Nenad Šimun  i Srđan Ćuk, te su bili jedni od prvih hip-hop i rap glazbenika u Hrvatskoj. Sastav je nazvan prema zagrebačkoj tramvajskoj liniji br. 11. Svoj prvi studijski album Čovječe ne ljuti se objavljuju 1999., a legendarni album Vrućina gradskog asfalta izlazi godinu dana kasnije. Godine 2003. objavljuju kompilaciju najboljih pjesama nazvanu Tajna crne kutije (The Best Of).

Sastav se raspao 2003. te su nakon toga General Woo i Target objavili nekoliko samostalnih albuma.

Početkom 2017. godine na koncertu Generala Woo-a u Zagrebu gostovao je Target te su zajedno pjevali jedne od njihovih najpoznatijih pjesama kao sto su Hrvatski velikani i Kaj ima lima. Nakon pozitivnog odaziva publike Tram 11 planiraju koncert.

Prvog travnja 2017. godine nakon 14 godina bez aktivnosti najavljen je koncert sastava Tram 11 koji se planira održati 11. studenog 2017. godine u Domu sportova.

Krajem travnja 2017. godine rasprodana je cijela mala dvorana Doma sportova u Zagrebu te se koncert prebacuje u veliku dvoranu Doma sportova.

Dana 5. svibnja 2017. godine 2/3 karata za koncert je prodano i očekuje se preko 6000 ljudi na koncertu, a 45 dana prije koncerta sve karte su rasprodane te je napravljen očekivani spektakl u Domu sportova.

Godine 2022. Tram 11 objavljuje album Jedan i jedan. Mnogi hrvatski mediji komentirali su taj album i pjesmu »PŠK« zbog provokativnih i polemičnih političkih tema.

Album "Jedan i jedan" možete preslušati OVDJE.

Dnevnik.ba

17. srpanj 2024 21:55