Article_Top_970x250

General NATO-a: Pripadnici OS BiH cvokoću od zime u vojarnama bez grijanja

primopredaja dužnosti

General NATO-a: Pripadnici OS BiH cvokoću od zime u vojarnama bez grijanja

pro 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Primopredaja dužnosti zapovjednika NATO stožera Sarajevo između dosadašnjeg zapovjednika, brigadnog generala Wiliama Edwardsa i nastupajućeg zapovjednika, brigadnog generala Erica Folkestada upriličena je danas u Sarajevu.

Folkestad dolazi s dužnosti zamjenika zapovjednika Kopnene vojske SAD-a za Afriku i Borbene grupe za Južnu Europu.

Edwards je u obraćanju istaknuo da OSBiH imaju značajan manjak resursa što je rezultat nedostatka suradnje u proteklim godinama, prenosi Fena.

- Kada oficiri sjede cvokoćući od zime u svojim uredima bez grijanja, a vojnici žive u vojarnama također smrzavajući se bez grijanja, onda se morate zapitati kako se mogu provoditi reforme odbrane u takvom okruženju - dodao je Edwards.

Folkestad je poručio da ljudi u BiH trebaju biti ponosni na napredak ostvaren u 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Zajedno možemo nastaviti nadograđivati desetljeća napretka, sigurnosti i prosperiteta koje donosi partnerstvo BiH sa NATO-om - rekao je Folkestad.

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson zahvalio je Edwardsu na njegovom angažmanu i rezultatima, te poželio dobrodošlicu Folkestadu u njihov tim.

Zapovjednik zapovjedništva savezničkih snaga Napulj admiral Robert Burke kazao je da su Edwardsova strateška perspektiva, diplomatska oštroumnost i vizionarsko vodstvo doveli do bolje spremnosti i boljeg korištenja resursa, a da Folkestad donosi ogromno iskustvo i operativnu perspektivu.

Dnevnik.ba

Tagovi: