Article_Top_970x250

General Mijo Jelić: Nisam počinio zločin; ponosan sam što sam bio Tuđmanov, Šuškov i Gotovinin vojnik

odgovor na optužbe

General Mijo Jelić: Nisam počinio zločin; ponosan sam što sam bio Tuđmanov, Šuškov i Gotovinin vojnik

kol 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Zlatan Mijo Jelić, zapovjednik Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne odgovorio je za Narod.hr na optužbe SDA, odnosno konstrukciju da bi umjesto odlikovanja od predsjednika Republike Hrvatske trebao biti izručen BiH.

Napadi na njegov račun od strane SDA dolaze u trenutku kada je na mjesto ministra sigurnosti BiH imenovan Selmo Cikotić, kontroverzni pripadnik Armije BiH koji imao veliku ulogu u protjerivanju i progonu bugojanskih Hrvata.

General Zlatan Mijo Jelić je najmlađi ratni general HVO-a, a njegove su postrojbe pridonijele izvršenju VRO Oluje. Iako je državljanin samo Republike Hrvatske te svoju nevinost dokazuje u procesu koji kreće u Hrvatskoj, SDA tvrdi da ga treba izručiti u BiH, gdje bi mu se sudilo po zakonu koji u vrijeme rata nije niti vrijedio. Pri tome, optužnica protiv njega koja ima više 6000 stranica je pročitana i potvrđena u samo sedam radnih dana.

Specijalna policija Herceg-Bosne i operacija Ljeto ’95.

“Odlikovanje primaju svi pripadnici, odnosno kompletna postrojba Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Ovo odlikovanje je dokaz koliko su pripadnici MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne imali veliki i nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, a samim time i u svim operacijama koje su dovele do VRO Oluje i njene same operacije.

Specijalna policija, u suradnji s Četvrtom i Sedmom gardijskom brigadom, 28. srpnja u operaciji Ljeto ’95. u ranim jutarnjim satima ulazi i zauzima Bosansko Grahovo i na taj način presijeca komunikaciju Knin-Banja luka i s operacijom Ljeto ’95. Knin dolazi u totalno okruženje te bosanski Srbi više nisu u stanju slati bilo kakvu pomoć krajiškim Srbima niti su mogli intervenirati”, rekao je general Jelić za Narod.hr.

Inače, sektor Specijalne policije Herceg-Bosne osnovan je u prvom mjesecu 1994. godine.

Nisam počinio nikakav zločin i nemam dvojno državljanstvo

"Što se tiče prozivanja mene osobno od svih muslimanskih stranaka, na čelu s SDA i SDP-om BiH, mogu samo reći da ja osobno nikad nisam zapovjedio ni počinio bilo kakav ratni zločin, što je vidljivo i iz optužnice koja je podignuta protiv mene, a koju sam preko svojih odvjetnika dobio početkom 2016. godine. Također želim naglasiti da se cijela optužnica svodi na udruženi zločinački pothvat i agresiju Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu. U toj optužnici se uglavnom spominju sve postrojbe HVO-a, svi viši ratni zapovjednici, a u jednom momentu se spominje da smo svi sastavni dio udruženog zločinačkog pothvata na čelu s Gojkom Šuškom, Franjom Tuđmanom, Dariom Kordićem i Matom Bobanom.

Važno mi je naglasiti, ja nemam dvojno državljanstvo. Ja sam državljanin samo Republike Hrvatske, nisam državljanin Bosne i Hercegovine. Ja nisam nikakav bjegunac, da sam dobio da se izjasnim o krivnji u svezi optužnice iz pravosuđa BiH, početkom 2016. u Zagrebu i uredno sam se odazvao tom pozivu te sam dao iskaz Županijskom sudu u Zagrebu. Nisam imao poziv u Sarajevo”, rekao je zapovjednik Specijalne postrojbe MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

'Moja agonija i moj progon počinju kada sam postao svjedokom obrane šestorke u Haagu'

“U javnosti posebno želim prvi puta naglasiti, moja agonija i moj progon počinje od 2009. godine kada sam prihvatio biti svjedok obrane na poziv obrane Valentina Ćorića, našoj šestorci u Haagu, i nakon toga sam imao pritiske od Ureda haaškog tužiteljstva u Sarajevu koji vršio na mene pritisak da moram biti svjedok suda, da ne smijem biti svjedok obrane, i ako ne budem svjedok suda, da će podignuti protiv mene optužnicu. Ja sam kategorički odbio bilo kakvo koketiranje s vragom, bio sam dva puta u Haagu svjedok obrane i Haaški tribunal u suradnji s tužiteljstvom BiH ispunio je svoje prijetnje i podigao optužnicu protiv mene.

Još jednom želim poručiti da nisam ni počinio ni zapovjedio bilo kakav zločin, što ću dokazati u procesu koji kreće u Hrvatskoj. Svima koji me žele zastrašiti još jednom poručujem da sam ponosan na svoj ratni put, ponosan na zapovijedanje postrojbama Specijalne policije i da sam ponosan što sam bio vojnik Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Mate Bobana i Ante Gotovine”,  rekao je general Zlatan Mijo Jelić.

Dnevnik.ba