StoryEditor
FIKRET ĆUSKIĆ

General Armije RBiH: HVO je prvi ušao u Jajce ‘95. i prvi ga napustio ‘92., mogli smo uzeti Kupres bez hrvatskih snaga

Piše desk  /  15.09.2021., 18:24h
Fikret Ćuskić, general i zapovjednik 17. krajiške brigade Armije RBiH, u Jajcu je, povodom obilježavanja obljetnice oslobođenja tog grada 1995., kojeg organiziraju bošnjačke stradalničke udruge, rekao da su Jajčani proživjeli golgotu nakon pada grada.

"Podigli se iz pepela, formirali brigadu, bili u izbjeglištvu, borili se na svim ratištima gdje je situacija to zahtijevala te se pobjedonosno vratili prilazima svoga grada, a završili u stroju 7. korpusa i to je ogromna stvar", rekao je Ćuskić i dodao kako je "Jajce jedinstven primjer kada je bila jedinstvena borba HVO-a i Armija RBIH, da se tada opstalo i izdržalo, kada su počeli sukobi i napadi na TO u Donjem Vakufu i Novom Travniku došlo je do pada Jajca.

"Podsjetio bih i one koji su neki dan slavili oslobođenje Jajca, čestitam im jer su oni ušli prvi 13. rujna u Jajce. Isti ti su prvi napustili Jajce davne 1992. godine i ostavili svoje suborce na cjedilu. Isto tako, želio bih podsjetiti onog što je rekao da je Jajce hrvatski grad. Ovo nije hrvatski grad, ovo je bosanski grad! On nije ni bošnjački, ni srpski ni hrvatski, već grad građana Jajca", rekao je i dodao kako je Armija RBiH mogla uzeti i Kupres bez hrvatskih snaga.

"Ali napravili smo sporazum jer smo smatrali da imamo saveznika koji će to znati cijeniti, a ne nekoga tko će nas gledati preko nišana. Rezultati u svim operacijama su došli kao rezultat savezništva uz pomoću “Splitskog sporazuma” koji je dokazao još jednom suverenost naše države. Ako budemo i dalje saveznici u ovoj će zemlji biti prosperiteta. Svi političari trebaju da to malo analiziraju i procjene što je bilo dobro kad smo uspijevali, a što je loše. Najteže je bilo kad smo ratovali jedni protiv drugih", rekao je Ćuskić.

R.I. / Dnevnik.ba

24. travanj 2024 11:03