Article_Top_970x250

Gdje se vrši ukop migranata koji umru u BiH?

migrantska kriza

Gdje se vrši ukop migranata koji umru u BiH?

pro 29, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Od početka migrantske krize u Bosni i Hercegovini bilo je 30-ak smrtnih slučajeva migranata, a kako su potvrdili iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u samo jednom se radilo o smrti osobe unutar centra u kojem borave.

Najčešće su to tragični slučajevi, a do sada je bilo nekoliko primjera da je smrt nastupila usljed utapanja, udara vlaka, pada s visine, požara ili se radilo o ubojstvu.

Prema riječima Edite Selimbegović iz IOM-a, u slučaju smrti najbitnije je da se utvrdi identitet osobe kako bi se mogla kontaktirati njena obitelj, a nakon toga se poduzimaju sljedeći koraci

- Naše je da informiramo Službu za poslove sa strancima o smrti migranta. Nakon što se utvrdi identitet, kontaktira se zemlja porijekla te osobe, odnosno veleposlanstvo, radi stupanja u kontakt sa obitelji. Naši uposlenici se vežu za migrante, pa smo tako imali jedan slučaj u Mostaru, gdje je umrla žena iz Afganistana. Kolegica je željela pomoći njenoj obitelji, da se tijelo žene vrati u Afganistan. Međutim, to nažalost nije bilo moguće, pa su u Mostar došli njeni sinovi i kćerka i tu su je i ukopali – kazala je.

Selimbegović je naglasila da smrtnih slučajeva u centrima nije bilo, osim jednog gdje je čovjek preminuo usljed zatajenja srca.

- Imali smo slučaj mladića koji se utopio dok se kupao u rijeci u Cazinu. Mladić je boravio u našem centru, ali se nesreća dogodila izvan njega. To je zaista bila jedna velika tragedija i ljudi koji su boravili s njim u centru, ali i naši uposlenici, veoma su teško podnijeli smrt tog mladića – istaknula je.

Dnevnik.ba