StoryEditor

Gdje se vrši ukop migranata koji umru u BiH?

Piše D  /  29.12.2019., 01:12h

Najčešće su to tragični slučajevi, a do sada je bilo nekoliko primjera da je smrt nastupila usljed utapanja, udara vlaka, pada s visine, požara ili se radilo o ubojstvu.

Prema riječima Edite Selimbegović iz IOM-a, u slučaju smrti najbitnije je da se utvrdi identitet osobe kako bi se mogla kontaktirati njena obitelj, a nakon toga se poduzimaju sljedeći koraci

- Naše je da informiramo Službu za poslove sa strancima o smrti migranta. Nakon što se utvrdi identitet, kontaktira se zemlja porijekla te osobe, odnosno veleposlanstvo, radi stupanja u kontakt sa obitelji. Naši uposlenici se vežu za migrante, pa smo tako imali jedan slučaj u Mostaru, gdje je umrla žena iz Afganistana. Kolegica je željela pomoći njenoj obitelji, da se tijelo žene vrati u Afganistan. Međutim, to nažalost nije bilo moguće, pa su u Mostar došli njeni sinovi i kćerka i tu su je i ukopali – kazala je.

Selimbegović je naglasila da smrtnih slučajeva u centrima nije bilo, osim jednog gdje je čovjek preminuo usljed zatajenja srca.

- Imali smo slučaj mladića koji se utopio dok se kupao u rijeci u Cazinu. Mladić je boravio u našem centru, ali se nesreća dogodila izvan njega. To je zaista bila jedna velika tragedija i ljudi koji su boravili s njim u centru, ali i naši uposlenici, veoma su teško podnijeli smrt tog mladića – istaknula je.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:25