StoryEditor

Gdje će biti sjedište Višeg suda BiH: Dodik želi Banju Luku, trojka Sarajevo

Piše desk  /  18.10.2023., 13:26h

Lider SNSD-a i predsjednik RS Milorad Dodik kazao je, nakon koalicijskog sastanka u Istočnom Sarajevu, da “bošnjačka strana” ima problem s tim da sjedište Apelacionog odjela Suda BiH bude u Banjoj Luci.

Dodik, podsjećamo, mjesecima lobira da sjedište ovog odjela bude u Banjoj Luci, ali se tome protive predstavnici trojke. Oni su za Istočno Sarajevo, točnije Lukavicu, prenosi Avaz.

- Zakoni o sudu te sprečavanju pranja novca trebali bi biti finalizirani do kraja tjedna - kazao je Dodik, a do kraja ovog mjeseca, dodao je, i upućeni u proceduru, kako to predviđa Parlamentarna skupština BiH.

I već se duže vrijeme koplja lome oko zakona o sudovima, koji je više puta skidan s dnevnog reda sjednica Vijeća ministara. Dodik na sastancima uporno pokušava slomiti trojku pričom o tome zašto je najbolje da sjedište Apelacionog odjela Suda BiH bude u Banjoj Luci. Poseban argument i nema, budući da ne priznaje Sud BiH.

Praktični razlozi

Pogotovo je to sada postalo izraženo, nakon što je optužen i počinje mu sudski postupak. Trojka je već ranije popustila da sjedište bude u entitetu RS, ali nije za Banju Luku.

- Ne vidimo zašto mora biti u Banjoj Luci, isključivo iz praktičnih razloga. Zašto bi pritvorenici morali biti prebacivani iz Istočnog Sarajeva u Banju Luku - upitao je nedavno Konaković.

Ukoliko sjedište bude u Banjoj Luci, Dodik bi, ako bi u prvostupanjskom postupku bio osuđen, u drugostupanjskom, sigurno, bio oslobođen. Međutim, riječ je o europskom zakonu, na koji se čeka godinama i netko će morati progutati knedlu.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 11:50