StoryEditor
devizne rezerve

Gdje BiH čuva rezerve novca i zlata, i koliko?

Piše desk  /  28.06.2022., 22:18h

Središnja banka Bosne i Hercegovine upravlja s ukupno 8,19 milijardi eura deviznih rezervi i tri tone monetarnog zlata, javlja Radio Slobodna Europa.

Dio tog novca (2,17 milijardi eura), kao i ostala devizna rezerva, čuva se u vrijednosnim papirima u inozemstvu.

Zanimljivo, najviše novca BiH čuva u Slovačkoj – više od 587 milijuna eura.

Monetarno zlato Središnje banka Bosne i Hercegovine drži na računu u banci u Švicarskoj, a fizički je locirano u trezoru banke Engleske.

Podsjećamo, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović pozvao je izaslanike da se oglase i raspravljaju o povratku bh. zlata i novca iz stranih banaka u domaće.

Izetbegović je ocijenio kako se radi o važnom pitanju za državu, posebno što je vrijeme inflacije koja prijeti da će se pogoršati.

“Inflacija će pojesti 10 posto vrijednosti sredstava s kojima raspolažemo, koji su garancija valute. Mi to držimo u papirima. Njemačka drži 50 posto u zlatu, Amerika skoro sve. Vrijednost zlata je sto posto porasla. Dakle, mi to držimo u papirima u inozemnim bankama. U vrijeme kad je inflacija 10 posto mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, a oni s tim novcem rade i posuđuju ga”, kazao je lider SDA.

Ekonomista i bivši diplomata Draško Aćimović kazao je za N1 kako ne vidi smisla u Izetbegovićevoj inicijativi.

“Prvo nema uvjeta za držanje tog novca i zlata. Ne vidim ni da je ugrožen taj novac. Mislim da je to malo neozbiljno”, naveo je.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 16:47