StoryEditor
oštećena oprema

Gazprom: "Siemens je spreman popraviti kvarove Sjevernog toka 1, ali nema gdje"

Piše hina  /  03.09.2022., 15:34h

Ruski Gazprom rekao je da je tvrtka Siemens Energy spremna pomoći u popravku oštećene opreme za plinovod Sjeverni tok 1, no nema raspoloživog pogona za taj posao.

Kremlj je okrivio zapadne sankcije za prekid isporuke plina Sjevernim tokom 1 i za teškoće pri obavljanju redovitog održavanja, no zapadni dužnosnici odbacuju takve tvrdnje, a Siemens Energy kazao je da sankcije ne priječe održavanje.

Gazprom je već smanjio protok na samo 20 posto kapaciteta

Siemens Energy nije bio pozvan obaviti posao servisiranja, no spreman je to učiniti, rekla je tvrtka u subotu pošto je Gazprom rekao da nema pogona gdje bi se taj posao obavio.

"Bez obzira na to, već smo istaknuli nekoliko puta da ima dovoljno dodatnih turbina na raspolaganju u kompresorskoj stanici Portovaja da se omogući rad Sjevernog toka 1", objavila je tvrtka. Prije posljednjeg servisiranja, Gazprom je već smanjio protok na samo 20 posto kapaciteta plinovoda.

Gazprom: Siemens nema gdje popraviti curenje ulja

Sinoć je Gazprom objavio da je otkrio curenje ulja na turbini i da zbog toga neće pustiti plin kako je ranije najavio te da popravak tog oštećenja može izvesti samo specijalno opremljena radionica.

"Siemens sudjeluje u servisiranju u skladu s postojećim ugovorom i uočava nedostatke te je spreman popraviti curenje ulja. Jedino što nema gdje to učiniti", rekao je Gazprom u izjavi objavljenoj na Telegramu.

Siemens: Istjecanje ulja moglo se začepiti na licu mjesta

Siemens Energy, koji isporučuje i održava opremu na kompresorskoj stanici Portovaja, rekao je da istjecanje motornog ulja u posljednjoj preostaloj turbini koja je u pogonu nije tehnički opravdan razlog za zaustavljanje rada i dodao da se to može začepiti na licu mjesta u okviru redovitog održavanja.

Povjerenik Europske komisije za ekonomiju Paolo Gentiloni rekao je da Europska unija očekuje od Rusije da ispoštuje energetske ugovore koje je potpisala, a ako to Moskva ne učini, Europska komisija je spremna i za drugi scenarij.

Zapad optužuje Moskvu da se koristi energentima kao oružjem, odgovarajući na sankcije koje su joj uvedene nakon invazije na Ukrajinu. Plinovod Sjeverni tok, koji Rusiju povezuje s Njemačkom preko Baltičkog mora, strateški je važan za opskrbu plinom Europe, koja je veoma ovisna o ruskim energentima.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:04