StoryEditor
ruski energetski gigant

Gazprom: Ne možemo isporučiti turbinu za Sjeverni tok zbog sankcija

Piše desk  /  03.08.2022., 20:49h

Sankcije Kanade, Europske unije i Velike Britanije onemogućavaju isporuku turbine za Sjeverni tok, koja je remontirana u Kanadi, a sada se nalazi u Njemačkoj, priopćio je danas ruski energetski gigant Gazprom na svom službenom Telegram kanalu, javlja agencija RIA Novosti.

Pored toga, isporuka turbine u Rusiju ne može biti realizirana zbog neusuglašenosti trenutne situacije s obvezama Simensa, navodi Gazprom.

Sankcije EU i Velike Britanije

Plinovod Sjeverni tok je sada glavna ruta za isporuku ruskog plina u Europu, a zbog poteškoća s povratkom s remonta i održavanja plinskih pumpnih agregata nastalih nakon uvođenja antiruskih sankcija, Gazprom je bio prinuđen smanjiti isporuku, prvo na 40 posto kapaciteta plinovoda, a zatim na 20 posto, navodi RIA Novosti.

Ruska kompanija je 25. srpnja objavila da je od kanadskih vlasti primila dokumente od Simensa, gdje je turbina na remontu, ali ostaju pitanja, uključujući sankcije EU i Velike Britanije. Rješenje tih pitanja je, kako navodi RIA, važno kako za povratak u Rusiju remontirane turbine za Sjeverni tok, tako i za hitan remont drugih turbina.

Zamjenik predsjednika upravnog odbora Gazproma Vitalij Markelov rekao je da njemačka kompanija Simens ne popravlja turbine za opskrbu plinovoda.

Prema njegovim riječima, prije uvođenja sankcija, Gazprom nije imao problema s prijemom jedinica iz remonta, ali svibanjska isporuka još nije stigla.

Osim toga, pitanje sankcija donijelo je rizik da spriječi vraćanje turbine i slanje drugih turbina na popravku.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov izjavio je ranije danas da će puštanjem plinovoda "Sjeverni tok 2" Rusija moći opskrbljavati Europu s 27 milijardi kubnih metara plina.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 00:32