StoryEditor

Gazda Krasnodara: Ima 8 mlrd. dolara, šahovski je velemajstor i svi igrači moraju igrati šah

Piše D  /  17.02.2021., 11:02h

Raspadom Sovjetskog saveza stvorio se ogroman broj ruskih tajkuna, a većina je do imetka stigla na ilegalan ili polulegalan način. Za Sergeja Galickog kažu da je najuspješniji ruski poduzetnik koji je do bogastva došao na pošten način. Ili da preformuliramo, izdvaja se od ostalih tajkuna jer nije povezan s naftom ili plinom, niti je sudjelovao u prerasodjeli imovine nakon raspada SSSR-a, a nije ni zlatna mladež, već je dvije godine služio u vojsci. Diplomirao je ekonomiju i za razliku od većine tajkuna, ne živi u Moskvi već mu je dom u Krasnodaru, gdje je predsjednik kluba koji će u četvrtak igrati protiv Dinama.

I, da, prema Forebsovoj ljestvici iz 2013. težak je 8,2 milijarde dolara i 138. je najbogatiji čovjek svijeta.

Ono što ga još izdvaja od ruskih tajkuna je ljubav prema šahu. Odnosno, dosta Rusa voli igrati šah, no Galicki je velemajstor. Ili, dosta je ruskih velemajstora, no niti jedan nije multimilijarder. Primjerice, Anatolij Karpov, bivši svjetski prvak koji je na najviše turnira, čak 120 osvojio prvo mjesto "težak" je pet milijuna dolara.

- Odrastao sam u Sočiju i kao mali sam igrao nogomet i snooker. Nisam bio neki osobiti student, no razvio sam logičko razmišljanje, koji je temelj svega. Mislim da je u poslu, posebno onim kojim se bavim, logika izuzetno važna. Ako razvijete ovu kvalitetu - logično razmišljanje - to će samo po sebi postati ozbiljan temelj za vaše buduće aktivnosti.Također, morate zaista voljeti ono što radite, ostati izuzetno koncentrirani. Kada steknete dosta novca, a možete samo jednom doručkovati, ručati i večerati, morate pronaći nove motive - počeo je Galicki.

- U 7. razredu, kad sam imao 14 godina, prestao sam igrati nogomet i počeo sam učiti šah. U dvije godine postao sam kandidat za majstora ( oko 2200 FIDE], prvak Sočija i tako dalje - i shvatio sam da sam počeo razmišljati drugačije. Odjednom sam osjetio da od školskih tečajeva nema koristi. U osnovi se temelji na čistom nabijanju, što je glupa stvar u dvadeset i prvom stoljeću. Učimo velike količine informacija koje se mogu pronaći u roku od dvije minute na Internetu. 

Sergej je otvorio omladinsku nogometnu školu u Krasnodaru, a šah je uveo kao obavezni predmet. I nerijetko zaigra s nogometašima.

- Bio sam odličan šahist, pa sam pozvao 20 nogometaša iz omladinske škole, koji igraju godinama šah kako bih provjerio koliko znaju. Kako nisam igrao 20 godina, bio sam uvjeren da ću izgubiti svih 20 partija. Igrao sam preko četiri sata, mislio sam da će mi glava eksplodirati, ali pobijedio sam u 17 partija, tri sam izgubio. Točnije, s jednim dječakom sam pristao na remi pa je rezultat 16,5-3,5 što je odlično za nekoga tko nije 25 godina igrao šah - rekao je kroz smijeh Galicki i zaključio.

- Da sam znao da je toliko teško igrati na 20 ploča, ne bih igrao. Što ću napraviti s ovima koji su me pobijedili? Ha, izbacit ću ih iz škole - našalio se Galicki, prenose 24sata.hr.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 23:06