StoryEditor

Gatilov: U napadu američke vojske u Siriji ubijeni su civili

Piše D  /  29.07.2021., 23:49h

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov izjavio je u petak da su u napadu američke vojske na miliciju koja uživa podršku sirijske vlade ubijeni civili i da je to neprihvatljivo, javile su ruske novinske agencije.

Gatilov, za koga agencije navode da je govorio u Ženevi, izjavio je da su SAD prekršile sirijski suverenitet i da taj napad neće pomoći nalaženju političkog rješenja za sirijski sukob.

Američka vojska u četvrtak je izvela zračni udar protiv milicije koju podržava sirijska vlada i koja predstavlja prijetnju za SAD i sirijske borce koji uživaju američku podršku na jugu zemlje, izjavili su američki dužnosnici Reutersu, navela je Fena.  

Vojni izvor koji se bori na strani sirijske vlade u petak je izjavio da je zračni udar imao za cilj "jednu od naših vojnih tačaka", ne pojašnjavajući to dodatno, javila je sirijska državna TV.

U zračnom udaru u četvrtak navečer ubijeno je nekoliko ljudi i izazvana je materijalna šteta, kazao je izvor, navodeći da je to ugrozilo napore sirijske vojske i njenih saveznika u borbi protiv tzv. Islamske države. 

Dnevnik.ba 

24. travanj 2024 18:35