Article_Top_970x250

Gates: "Vrlo je teško opovrgnuti teorije zavjera o meni zato što..."

američki milijarder

Gates: "Vrlo je teško opovrgnuti teorije zavjera o meni zato što..."

lip 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Osnivač Microsofta, milijarder Bill Gates nije želio da komentira brojne teorije zavjera, po kojima on želi da iskoristi pandemiju korona virusa da bi pratio ljude putem mikročipova. Nakon izlaska SAD-a iz WHO-a, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu na putu je da postane glavni finansijer te organizacije.

"Veoma je teško opovrgnuti te tvrdnje jer su toliko glupe i čudne da im čak i njihovo ponavljanje daje kredibilitet", rekao je Gates o brojnim teorijama zavjera koje kruže oko njega od početka pandemije korona virusa, prenosi RTS.

Razne teorije zavjere koje povezuju Gatesa s porijeklom virusa ili tvrde da želi da prati ljude ugrađujući im mikročipove putem vakcinacije protiv virusa, do kraja svibnja pomenute su više od milijun puta na internetu, navodi analitička kompanija Signal Labs.

Yahoo News i YouGov su sproveli istraživanje i utvrdili da teorije nastavljaju da kruže društvenim mrežama, a do kraja prošlog mjeseca čak 28 posto korisnika vjerovalo je da Gates želi da iskoristi pandemiju za ostvarivanje nekog od svojih skrivenih ciljeva

"Nikada nisam bio uključen u bilo kakav plan koji uključuje mikročipove", rekao je Gates, priznajući da su rezultati uznemirujući.

Ipak, Gates, čije se bogatstvo procjenjuje na 100 milijardi dolara, dodao je da su baze podataka dobra ideja kada je u pitanju praćenje vakcinacije protiv korona virusa, ali da za tako nešto ne treba koristiti čipove.

Teorije oko uticaja Gasea vremenom su se proširile, a tome svakako pomaže i činjenica da će izlaskom SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije, fondacija "Bill i Melinda Gates" postati najveći donator WHO-a.

U protekle dvije godine, fondacija Gatesovih donirala je skoro 530 milijuna dolara WHO-u, što je 12 posto budžeta. U istom vremenskom okviru, SAD su dale sa 890 milijuna dolara.

Lawrence Gostin, direktor centra za suradnju WHO, smatra da bi mogućnost da privatna fondacija postane najveći donor toj organizaciji mogla da bude preobražavajuća.

Dnevnik.ba