StoryEditor

Gates je Trumpa još 2016. upozorio na prijetnju potencijalne pandemije

Piše D  /  12.05.2020., 10:05h

Bill Gates je još u prosincu 2016. upozorio predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na prijetnju koju predstavljaju pandemije, javlja Wall Street Journal, a prenosi Business Insider.

Tijekom sastanka u Trumpovom tornju s tadašnjim svježe izabranim predsjednikom Gates je upozoravao na opasnosti od zaraznih bolesti te pozvao Trumpa da mu prioritet bude priprema zemlje na takvu situaciju. 

SAD centar pandemije

Gates je još u svom TED Talku 2015. upozorio na opasnost pandemija, rekavši kako virusi predstavljaju najveći rizik za globalnu katastrofu u odnosu na druge prijetnje. 

"Ako bilo što ubije više od 10 milijuna ljudi u narednih nekoliko desetljeća, to je najvjerojatnije visoko infektivni virus, a ne rat. Ne rakete, nego mikrobi", rekao je Gates tada dodavši da su zemlje trošile goleme količine novca kako bi izbjegle nuklearni rat, ali gotovo ništa za zaustavljanje epidemija.

Trump se zbog svojih postupaka u vezi s pandemijom koronavirusa susreo s oštrim kritikama, a Sjedinjene Američke Države postale su središte pandemije s više od 1,3 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze i preko 80 tisuća smrtnih slučajeva. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 17:18