StoryEditor

​Gašenje proizvodnje u Aluminiju značajno će utjecati na poslovanje Luke Ploče

Piše D  /  11.07.2019., 02:07h

Luka Ploče u priopćenju navodi da ju je mostarska tvornica izvijestila da nije više u mogućnosti ispunjavati svoje ugovorne obveze.

Apostrofiraju kako je Aluminij Mostar jedan od njihovih najznačajnijih partnera, za kojeg je vezano 50 posto lanjskih prihoda.

"Radi boljega razumijevanja, ističemo kako je 50 posto ukupnih prihoda Luke Ploče d.d. u 2018. godini bilo vezano uz poslovanje s Aluminijem Mostar. Ukupna količina robe pretovarene u luci koja je izravno ili neizravno vezana uz Aluminij iznosila je 233 tisuće tona", ističe se u obavijesti, u kojoj uprava pločanske luke poručuje da ulaže maksimalne napore kako bi se što uspješnije nosila s novonastalom situacijom i stabilizirala poslovanje

Do gašenja proizvodnje u Aluminiju došlo je u noći s 9. na 10. srpnja, kada je četiri minute iza ponoći mostarska kompanija isključena s napajanja električne energije, a njezino je vodstvo ubrzo potom najavilo pokretanje stečaja.

Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini, s oko 900 radnika i godišnjim prometom od 320 milijuna konvertibilnih maraka. Osnovana je 1981. godine, a prekinula je proizvodnju ratne 1992., da bi bila obnovljena uz pomoć hrvatske Vlade 1997. godine. Hrvatska država suvlasnik je u toj kompaniji s 12 posto udjela, a po 44 posto imaju Vlada Federacije BiH i radnici. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 15:03