StoryEditor
SUĐENJE

Ganić i ostali se izjasnili da nisu krivi za zločin u Dobrovoljačkoj: ‘Čitao sam je pet puta, ali nisam razumio optužnicu‘

Piše desk  /  12.07.2022., 12:58h

Ejup Ganić i još devet osoba su se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnili da nisu krivi za ratni zločin 3. svibnja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv civilnog stanovništva, pored Ganića, optuženi su Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Optužnica se odnosi na događaje od 3. svibnja 1992. godine, a kako je ranije priopćeno iz Tužiteljstva, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava s utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila, koji su mučeni i zlostavljani. 

Na upit Sudskog vijeća jesu li razumjeli što im se stavlja na teret, optuženi Bakir Alispahić je kazao da ne razumije optužnicu.

“Čitao sam je pet puta, ali nisam razumio optužnicu”, kazao je Alispahić.

Prema priopćenju Tužiteljstva, njih desetorica se terete da su, u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, poticali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN).

Na teret im je stavljeno da nisu spriječili ubojstva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili kazniti izvršitelje ubojstava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili počinitelje, kao i da su im pomagali poslije izvršenog zločina.

Iz Tužiteljstva BiH su ranije priopćili da su, zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), proveli temeljitu istragu u kojoj je saslušano više stotina svjedoka događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici obitelji ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja, prenosi BIRN BiH.

Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Optužnica je podignuta 27. travnja ove godine, nakon višegodišnje istrage koja je bila prekidana pa nastavljana, te dva slučaja zadržavanja visokih dužnosnika u Beču, odnosno Londonu, nakon zahtjeva Srbije.

Optuženima u ovom predmetu suđenje će početi u narednih 60 dana.

Dnevnik.ba

03. prosinac 2023 09:51