Article_Top_970x250

Galić: Već pet godina krijemo sramotu, 32 km granice "čuva" jedna patrola

katastrofalna situacija

Galić: Već pet godina krijemo sramotu, 32 km granice "čuva" jedna patrola

velj 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić prilikom današnjeg sastanka s premijerom Unsko-sanske županije Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem potvrdio je trenutnu nemogućnost ove agencije da adekvatno zaštiti državnu granicu.

- Mi još radimo prema pravilniku iz 2000. godine, koji u nadzoru zelene granice ima jednog čovjeka na 16, odnosno jednu patrolu na 32 kilometra. Već četiri ili pet godina šutimo i pokušavamo prikriti tu našu sramotu. Kako da ja uvjerim našu javnost ili bilo koga drugog da mi možemo čuvati granicu s jednom patrolom na 32 kilometra?! Takvu tezu bi sa stručnog stanovišta bilo apsurdno braniti - ustvrdio je Galić.

Istaknuto je kako su sve potrebne pretpostavke za reformu Granične policije BiH ispunjene, međutim da to nadležne državne institucije već više od pet godina nisu realizirale, odnosno provele.

- Prvenstveno želimo zajednički apelirati na nadležne državne institucije. Već smo u veljači, a znamo da nas očekuje novi priliv migranata i izbjeglica. Neophodno je pozabaviti se sigurnosnim aspektom, jer je dovoljno reći da MUP-u USŽ u ovom momentu nedostaje 120 policijskih službenika, a Graničnoj policiji BiH i do 1. 200 ljudi. Materijalno - tehnička opremljenost također je daleko od zadovoljavajućeg nivoa - riječi su županijskog premijera Ružnića.

Na današnjem sastanku u Bihaću dogovorene su i određene zajedničke aktivnosti, odnosno operativne mogućnosti Policije USŽ i Granične policije, kada je u pitanju kontrola kretanja migranata i izbjeglica, prenosi FENA.

Dnevnik.ba