StoryEditor
FEDERALNA POLICIJA = SDA POLICIJA

Galić: Samo Hrvat po mjeri Sarajeva može biti direktor FUP-a, na novi natječaj se neću prijaviti

Piše Desk  /  07.04.2022., 11:44h
Očito samo podoban Hrvat, po mjeri Sarajeva, može doći na čelo Federalne uprave policije i to da bi se zadovoljila zakonska norma, rekao je danas Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Očito samo podoban Hrvat, po mjeri Sarajeva, može doći na čelo Federalne uprave policije i to da bi se zadovoljila zakonska norma, rekao je danas Zoran Galić, direktor Granične policije BiH. 

"Sve se radi s izričitom namjerom da Hrvat nikada ne dođe na mjesto direktora FUP-a", rekao je Galić, koji je bio i prvorangirani na prvom natječaju za tu funkciju.

Navodeći da je prvi konkurs za izbor čelnog čovjeka FUP-a, kojeg je proveo Nezavisni odbor Parlamenta FBiH, poništen i raspisan novi, Galić je rekao da ne namjerava opet prijaviti. 

Bilo bi to, ističe, besmisleno jer bi time legitimirao potez federalne Vlade koja ni njega, ni nekog drugog s liste, nije htjela imenovati za direktora FUP-a. 

Galić smatra problematičnim i to što je Vlada FBiH prekoračila svoja ovlaštenja, te se i de fakto i de jure stavila iznad Nezavisnog odbora koji je zajedničko tijelo oba doma Parlamenta FBiH zaduženo za imenovanje čelnih ljudi FUP-a.

Vlada FBiH nema ovlaštenja da imenovati nekog s liste, anveo je Galić,  već je za to meritoran samo Nezavisni odbor.

"Ja sam zbog cijele situacije, te kršenja Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH tužio Vladu FBiH i ne namjeravam se više posebno osvrtati na novi konkurs dok god je postupak pred nadležnim sudom u toku",  rekao je Galić.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH nedavno je raspisao novi konkurs za imenovanje direktora FUP-a. 

Podsjetimo, Dnevnik.ba je ranije pisao da su na natječaju za prijem inspektora i policijskih službenika Federalne uprave policija od 88 primljenih tek njih 7 nije bošnjačke nacionalnosti čime je dodatno narušena nacionalna struktura zaposlenih. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:42