11.11.2021., Zagreb - Po nalogu Ureda europske javne tuziteljice (EPPO), policija je u Vinkovcima uhitila bivsu ministricu regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijelu Zalac. U istoj akciji u Zagrebu je uhicen aktualni ravnatelj Sredisnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric, a na podrucju Splita poduzetnici Marko Jukic, vlasnik informaticke tvrtke Ampelos, kojoj je 2018. na temelju natjecaja dodijeljen posao izrade softvera tezak 16,24 milijuna kuna, te Mladen Simunac, vlasnik tvrtke Micro projekt i prijatelj Gabrijele Zalac. Cetvero osumnjicenih u aferi Softver prepraceno je pred suca istrage zagrebackog Zupanijskog suda po nalogu EPPO uz prijedlog odredjivanje istraznog zatvora protiv svih okrivljenika.GORAN STANZL/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
uhićena bivša ministrica

Gabrijela Žalac: Sve je netočno, svi su sve znali

Piše desk  /  13.11.2021., 08:02h
Izvori bliski Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova tvrde kako se softver, koji je u mandatu bivše ministrice Gabrijele Žalac plaćen 13 milijuna kuna, odnosno preko 16 milijuna kuna s PDV-om, uglavnom iz sredstava europskog fonda, uopće ne koristi, piše Telegram.

I sama aktualna ministrica Nataša Tramišak navodno se iznenadila kada su ju istražitelji nazvali i pitali za taj skupi program.

Žalac je u srijedu ujutro uhićena zbog sumnje da je svom prijatelju pomogla da dobije posao na javnom natječaju za izgradnju ovog informacijskog sustava u Ministarstvu. Akciju je iniciralo europsko tužiteljstvo, a osim Žalac, istragom su obuhvaćeni i Tomislav Petric, šef SAFU, agencije koja nadzire trošenje EU novca, te dvojica poduzetnika – Mladen Šimunac i Marko Jukić.

Čemu uopće služi softver?

U pitanju je računalno rješenje za strateško planiranje kakvo je Šimunac imao godinama ranije i nudio ga kroz svoje usluge strateškog planiranja i modeliranja na području Jugoistočne Europe za javni i privatni sektor. U Hrvatskoj ga je promovirao uglavnom jedinicama lokalne samouprave, a navodno je na jednoj od tih promocija upoznao i Gabrijelu Žalac.

Prema Telegramovim izvorima vlasnik tvrtke Ampelos osobno je donio stick sa softverom u Ministarstvo. Tamo ga je preuzeo jedan od državnih tajnika ondašnje ministrice Žalac.

Djelatnici u Ministarstvu ne znaju čemu softver služi

Sustav je u međuvremenu instaliran, no službenici u Ministarstvu, s kojima su istražitelji razgovarali, uglavnom uopće ne znaju čemu on služi. Sama Žalac, prema sumnjama tužiteljstva, također je znala da softver kojim raspolaže Šimunac nije gotov i da nije bio funkcionalno rješenje za Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova.

Tvrde da je prilagodila uvjete natječaja da se softver naknadno osposobi u samom Ministarstvu.

Telegram neslužbeno doznaje da su navodno u dva navrata pokušali koristiti tu platformu, no onda su i oni zaključili da nije funkcionalna.

Kako se žalac branila?

Bivša ministrica Ministarstva europskih fondova i regionalnoga razvoja Gabrijela Žalac iznijela je obranu  sinoć pred istražiteljima Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO).

"Svoj posao sam obavljala u skladu sa zakonom te programom Vlade. Sve što mi se stavlja na teret je netočno. Sve službe u ministarstvu su bile upoznate sa svime što se radilo. Ja nisam utvrđivala cijenu niti za jednu nabavu. To je radila resorna uprava u suradnji s glavnim tajništvom. Plan nabave se mijenjao sukladno potrebama tijekom procesa nabave, a sve su radile službe u Ministarstvu koje su sve potpisivale. Svi su znali što je plan Vlade i što treba ispuniti. Glede konkretne nabavke softvera sve je sigurno odrađeno po zakonu, i ja nisam utjecala na Petrica ni SAFU kako se tvrdi. Program SPUR je odličan program, ali ga moji nasljednici u Ministarstvu više nisu koristili. Bilo je priča i o drugim programima kao npr. o e-fondovima i slično", rekla je Žalac prema pisanju Jutarnjeg lista.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:18