StoryEditor
priopćenje g7

G7 želi stabilne i konstruktivne odnose s Kinom, upozorava na ‘militarizaciju‘

Piše fena  /  20.05.2023., 11:02h

Čelnici G7 upozorili su u subotu Kinu na njene "militarizacijske aktivnosti" u azijsko-pacifičkoj regiji, ali su naveli kako blok želi i "konstruktivne i stabilne odnose" s Pekingom.

U završnom priopćenju objavljenom na samitu u Hiroshimi, države članice su iznijele niz briga zbog kineskih ekonomskih i vojnih aktivnosti. Također su, međutim, nastojale zadržati otvorena vrata za saradnju i izbjeći dalje rasplamsavanje napetosti između druge po snazi svjetske ekonomije i grupacije velikih zapadnih sila plus Japana.

- Spremni smo da izgradimo konstruktivne i stabilne odnose s Kinom, prepoznajući važnost iskrenog angažovanja i izražavanja zabrinutosti direktno prema Kini. Naši politički pristupi nisu osmišljeni da naškode Kini niti nastojimo da osujetimo kineski ekonomski napredak i razvoj - navodi se u saopćenju i dodaje da se zemlje G7 “ne razdvajaju ili okreću same sebi".

Jezik priopćenja ipak je jasno ukazao na široku zabrinutost bloka po pitanju ekonomske otpornosti "koja zahtijeva smanjenje rizika i diverzifikaciju”, obećavajući da će se "smanjiti prekomjernu ovisnost u našim kritičnim lancima opskrbe".

Blok je upozorio na kinesku "militarizaciju" u Južnom kineskom moru i ponovio da su "mir i stabilnost" u Tajvanskom moreuzu "neophodni" za globalnu sigurnost, i pozvao je Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju "kako bi zaustavila svoju vojnu agresiju, i odmah, potpuno i bezuvjetno povukla svoje trupe iz Ukrajine", prenosi AFP.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:49