StoryEditor

G7 osuđuje gomilanje ruskih snaga blizu granice s Ukrajinom

Piše D  /  12.04.2021., 10:04h

Ministri vanjskih poslova skupine G7, uključujući SAD, Britaniju i Francusku, osudili su gomilanje ruskih snaga pored granice s Ukrajinom i u regiji Krima.

"Ti pokreti velikih snaga, bez prijašnje najave, prijeteće su i destabilizirajuće aktivnosti", stoji u zajedničkoj izjavi koje je objavilo britansko ministarstvo vanjskih poslova.

"Pozivamo Rusiju da zaustavi provokacije i odmah smiri napetosti u skladu s međunarodnim obavezama", dodaje se u izjavi, prenosi Hina.

Ministri su potvrdili potporu neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica i pohvalili "suzdržanost Ukrajine" u novim napetostima.

Kijev optužuje Rusiju da je na istočnu granicu Ukrajine dovela više od 40 tisuća vojnika, kao i više od 40 tisuća na Krim, koji je Moskva anektirala 2014.

Ukrajina strahuje da Kremlj potiče krizu u Ukrajini kako bi ujedinio Ruse protiv vanjskog neprijatelja uoči parlamentarnih izbora u rujnu, kao i da odvrati pozornost od unutarnjih pitanja, poput pritvaranja oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog, rekao je prošli tjedan ukrajinski čelnik sigurnosti Reutersu. 

Rusija pak tvrdi da Kijev priprema ofenzivu protiv pobunjenika i prijeti da će priskočiti u pomoć stanovništvu u separatističkim zonama, gdje su podijeljene stotine tisuća ruskih putovnica.

Putin je u petak optužio Ukrajinu za „opasne provokacije“ u Donbasu. Kremlj je objavio kako Rusija ima slobodu seliti svoje oružane snage na svom teritoriju kako smatra da je najbolje za njezinu obranu.

Rusija je također poslala upozorenje zemljama da ne prodaju oružje Kijevu.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:37