Article_Top_970x250

FUP-u potrebno još 109 policajaca

traže veći proračun

FUP-u potrebno još 109 policajaca

ruj 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Federalna uprava policije zatražila je veći proračun za iduću godinu jer joj je potrebno 109 policajaca više kako bi bilo osigurano njeno neometano djelovanje. Prema informaciji upućenoj Vladi FBiH,  proračun FUP-a treba uvećati za oko 4,8 milijuna KM.

Federalna vlada u četvrtak je to i odobrila, a informaciju je razmatrala gotovo pet mjeseci nakon što je upućena pod oznakom „hitno“, piše Dnevni avaz. 

Kako je pojašnjeno, Vlada je 2016. godine svojim zaključkom umanjila FUP-u dozvoljeni broj zaposlenika za koje se mogu planirati sredstva na 778. Ovo usprkos tome što je zakon propisao da prijedlog ukupnog broja policajaca utvrđuje upravo FUP.

U informaciji koju je prihvatila Vlada ukazano je da se, uz redovite poslove, sve više nameću i drugi sigurnosni izazovi, kao što su prosvjedi različitih grupa, poput radnika i branitelja, ali i problemi ilegalnih migracija.

- Problemi ilegalnih migracija, nekontroliranog kretanja i boravka stranih državljana, uglavnom radno i vojno sposobnih, s područja obuhvaćenih ratnim sukobima, čiji je identitet i eventualnu kriminalnu prošlost, kao i eventualnu pripadnost radikalnim skupinama nemoguće utvrditi na pouzdan način, dodatno usložnjavaju sigurnosnu situaciju u FBiH. Zato se nameću pitanja na koja je nedophodno dati adekvatan odgovor – navodi se u informaciji.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250