Ministar znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske Radovan Fuchs sastao se u Mostaru s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.FENA -
StoryEditor
hrvatski ministar u mostaru

Fuchs: Diplome sa SUM-a bit će automatski priznate u Hrvatskoj i EU

Piše fena  /  19.01.2023., 18:37h

Ministar znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske Radovan Fuchs sastao se u četvrtak u Mostaru s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Tom prilikom ministar se osvrnuo na postignute rezultate HDZ-a BiH na prošlim izborima u BiH, izrazivši uvjerenje kako će to biti "apsolutno veliki zamah u daljnjem razvoju, ne samo demokratskih procesa, nego i uspostave svih instrumenata vlasti koji su nužni i potrebni da bi se BiH dalje razvijala i započela proces pridruživanja EU".

- To je zahtjevan proces u kojem slijedi cijeli niz pregovora u svim segmentima. Imao sam priliku i čast sudjelovati u pregovorima pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i poglavlju 25., odnosno segmentu obrazovanja i znanosti. Iako taj dio nije tvrdo reguliran, izrazito je zahtjevan. Pregovori su trajali dosta dugo. Potrebno je čitav niz stvari uspostaviti u vlastitom sustavu kako bi bili prihvatljivi da se integrirate u europski obrazovani i znanstveni prostor – istaknuo je hrvatski ministar.

Izrazio je nadu da će Hrvatska na tom putu pomoći BiH, pružiti savjet, ali i izravno prepustiti neke od njihovih iskustava.

- Predmet razgovora ovog posjeta u prvom redu je daljnja suradnja i unapređenje funkcioniranja u akademskom i znanstvenom smislu Sveučilišta u Mostaru koje dobivanjem statusa kandidata BiH ima dodatnu i jedinstvenu priliku da povuče značajnija sredstva iz fondova EU koja u ovom trenutku stoje na raspolaganju. To znači da se cijeli sustav SUM-a može unaprijediti – pojasnio je on kazavši kako će se u Mostaru sastati i s rektorom SUM-a Zoranom Tomićem.

Ministar je naglasio kako postoji cijeli niz segmenata u kojima će hrvatska Vlada i resorno ministarstvo dati potporu.

- Jedan od prvih koraka je kompletno akreditiranje Sveučilišta u Mostaru od strane Hrvatske agencije za znanost i visoko obrazovanje. Nakon toga, diplome koje izdaje SUM bit će automatski priznate u Hrvatskoj, pa time i u EU, za razliku od drugih institucija u BiH koje će, ako nisu akreditirane od strane Hrvatske agencije za znanost i obrazovanje, prolaziti put verifikacije u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje RH. To je zahtjevan proces – ustvrdio je on.

Dodaje kako će se razgovarati i o osnovnom i srednjem školstvu i suradnji na toj razini, posebno uzimajući u obzir činjenicu da veliki broj učenika srednjih škola polaže ispite državne mature i upisuje studije na sveučilištima u Hrvatskoj.

- Mi smo u RH u ovom trenutku pred i u provođenju velikih obrazovnih promjena. Na primjer, djeca će obavezno ići u vrtiće. Cilj je da do 2027. godine 90 posto djece bude obuhvaćeno, dok će do 2030. godine biti obuhvaćeno 96 posto djece. Kroz par dana objavit ćemo veliki poziv za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju osnovnih škola u Hrvatskoj – pojasnio je Fuchs.

Ministar ističe kako će se u Hrvatskoj uskoro preći na uvođenje cjelodnevne škole.  

- Minimalno će osnovna škola trajati 3 sata, kasnije 5 sati. Broj aktivnih sati u školama će se povećati. Težimo povećanju broja obuhvata djece u gimnazijama i onda dolazimo do visokog školstva. To je veliki proces. Mi ga vjerojatno sami ne bismo mogli provesti u RH da nemamo pristup sredstvima Europske unije i to je jedan od pozitivnih primjera članstva u Uniji – pojasnio je on.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je kako Bosna i Hercegovina ima puno toga za slijediti i naučiti od Vlade Republike Hrvatske i resornog ministarstva na putu ka Europskoj uniji, navodeći kako će taj put sada ići puno brže nego ranije.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:21