1. listopada - Charles Fries, zamjenik glavnog tajnika Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) za zajedničku sigirnosnu i obrambenu politiku i odgovor na krizeFOTO: FENA/JASMIN HASEčIć -
StoryEditor
sarajevo

Fries u BiH donio tri poruke europskog šefa diplomacije Josepha Borella

Piše fena  /  01.10.2021., 15:53h
Charles Fries, zamjenik glavnog tajnika Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) za zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku i odgovor na krize, na tiskovnoj konferenciji u Sarajevu je prenio tri poruke visokog europskog dužnosnika Josepha Borella, od koji je prva - pohvala za EUFOR Operaciju Althea kao uspješnu priču o suradnji Europske unije i NATO saveza.

Zemlje Europske unije složile su se da je uloga EUFOR-a još potrebna Bosni i Hercegovini, kazao je Fries.

Vježba EUFOR - Brzi odgovor je u 2021. godini održana u kontekstu potencijalne prirodne katastrofe i pružanja pomoći lokalnom stanovništvu širom Bosne i Hercegovine,  rekao je Fries podsjećajući da je EUFOR Althea, u vrijeme katastrofalnih poplava u BiH, također ponudio pomoć civilima.

U Borellovo ime, on je izrazio zahvalnost svim vojnicima sudionicima vježbe, kao i partnerima iz BiH.

Za Oružane snage BiH je kazao da su istinski partner i dodao da EU redovno poziva Bosnu i Hercegovinu da doprinese misijama mira u inozemstvu.

Druga Borellova poruka koju je Fries prenio na tiskovnoj konferenciji odnosi se na angažman Europske unije i solidarnost s Bosnom i Hercegovinom.

U tom kontekstu je konstatirao veliki napredak Bosne i Hercegovine u izgradnji stabilnog i sigurnog okruženja u proteklih 25 godina, ali i dodao da predstoji još veoma mnogo napornog posla da bi svi bh. građani imali jasnu i prosperitetnu budućnost u okvirima Europske unije.

- Naš angažman i solidarnost vidljivi su svima koji to žele vidjeti. Europska unija je najveći donator i investitor na Balkanu – kazao je Fries i dodao da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila jučer 600 milijuna eura pomoći, osim pet milijuna eura doniranih zapadnom Balkanu.

Na vrhuncu pandemije, Europska unija je pomogla Bosni i Hercegovini s više od 80 milijuna eura i putem mehanizma Covax je osigurano više od 1,6 milijuna cjepiva, a bit će ih još, poručio je Fries.

Treća poruka koju je on tijekom ovog boravka u Bosni i Hercegovini prenio od europskog dužnosnika Borella jeste da je ključ rješenja za BiH integracija u Europsku uniju, za što će politički lideri morati preuzeti njihov dio odgovornosti.

Podsjetio je na riječi Ursule von der Leyen da je europska perspektiva  stvarna, što će potvrditi i samit 6. listopada.

Prioritetno, institucije Bosne i Hercegovine moraju biti potpuno funkcionalne jer su potrebne reforme, a zapaljiva retorika mora stati, poručio je Fries i zaključio: „Samo jedinstvena Bosna i Hercegovina ima mjesto u okviru Europske unije“.

Ključno je prije kraja 2021. godine postići sporazum svih političkih stranaka o ustavnim i izbornim reformama, dodao je, a europski partneri očekuju i reforme u oblastima vladavine prava, integriteta sudstva i javnih nabavki .

Svi ti ciljevi su mogući uz političku volju. Europska unija će i dalje pružati podršku, u svakom koraku, zaključio je. 

Na tiskovnoj konferenciji se obratio i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler podsjećajući na jučerašnju jasnu poruku Ursule von der Leyen da Bosna i Hercegovina, kao i cijeli zapadni Balkan, imaju budućnost u Europskoj uniji.

Sattler je ponovio da je EU najveći investitor i trgovinski partner na zapadnom Balkanu te kao važnu poruku navedene europske dužnosnike istaknuo da lokalni političari „moraju pomoći nama da mi pomognemo vama“ i moraju se vratiti dijalogu radi potrebnih reformi, rješavanja problema zdravstvene prirode i mnogih drugih.

Sattler je naglasio korisnost misije EUFOR-a kao europske investicije u sigurnost u BiH, dodavši da će EU učiniti sve da ova vrlo uspješna misija ostane još u Bosni i Hercegovini.

Operativni komandant EUFOR-a, generalpukovnik Brice Houdet je tu misiju nazvao neprocjenjivim blagom, a njenu ulogu u stvaranju sigurnog okruženja nezamjenjivom.

Vježba EUFOR - Brzi odgovor 2021. znači brzo raspoređivanje rezervnih snaga iz zemalja EU i partnera, kazao je također Houdet te izrazio zadovoljstvo zbog visokog morala i profesionalizma jedinica koje on posjetio na terenu, na području Čapljine i Bileće.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:32