StoryEditor

Franjo Takač: Hrvati se ne mire s činjenicom da su Komšića izabrali Bošnjaci

Piše D  /  22.11.2018., 02:11h

Franjo Takač s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru za Dnevnik.ba komentirao je inauguraciju novog saziva Predsjedništva BiH. 

Komentirajući izjave Željka Komšića, po treći put nametnutog bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, da će se boriti za sve građane BiH, Takač je ocijenio kako je Komšić ukrao poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 

"Komšić nije pozvan da se‘bori‘ ili da radi bilo što u ime Hrvata u BiH jer ga nisu/nismo birali. Samom izjavom on se naruguje  i ‘šprda‘ s Hrvatima i s institucijom Predsjedništva BiH. On je izgleda zbunjen bi li se ‘borio‘ ‘za‘ ili ‘protiv‘ Hrvata u BiH ako se sjetimo nedavnih tenkova i Komšićevog okretanja topovskih cijevi prema Hercegovini", rekao je Takač i naglasio kako je i ukrao svaku nadu i vjeru u normalan razvitak ove države u jednu prosperitetnu i demokratsku članicu EU.

Smatra kako ga Hrvati u BiH ne trebaju poštovati kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 

"Hrvati trebaju poštivati onoga koga su odabrali na listopadskim izborima, a to je dr. Dragan Čović i tu sva priča završava. Komšić je javno proglašen kao persona non grata u svim hrvatskim općinama i gradovima, normalan, moralan i etičan čovjek – kakav bi trebao biti predsjednik jedne države, predstavnik jednog naroda bi se toga postidio, ali također normalan čovjek ne bi išao u ovakve opake i zlobne projekte", rekao je. 

Osvrnuo se i na pokret #SejdoKomsic koji je preplavio društvene mreže, a na dan inauguracije osvanuli su plakati u Središnjoj Bosni, Bosanskoj Posavini i Hercegovini s Komšićevom prekriženom glavom i natpisima #SejdoKomsic i "Not my president". 

"Svaka ‘akcija‘ s kojom ljudi u demokratskim društvima iznose svoje slaganje ili neslaganje je njihovo temeljno pravo na slobodno izražavanje. Ona je dobro došla i poželjna jer je glas javnosti – vox populi", rekao je.

Prema njegovim riječima, svugdje na svijetu ovakve akcije izražavaju volju naroda i one su i korektiv za političare, ali i apel drugima za pomoć. 

"U BiH ljude koji izražavaju svoje mišljenje protiveći se nametnutom Komšiću nazivaju pogrdnim imenima. Dakle koriste trik ad hominem gdje napadaju sugovornika na sve moguće načina osim da opovrgavaju njegove argumenta. Hrvati imaju samo jedan jedini argument – on nije njihov/naš predsjednik", smatra. 

Smatra i kako je dobro da se taj argument  i dalje iznosi u javnom prostoru jer pokazuje stvarno stanje unutar bh. Hrvata.

"To  je da se ne mire s činjenicom da su Bošnjaci izabrali Komšića i da se njihova volja pogazila na najgrublji mogući način", rekao je Takač.  

R.I. / Dnevnik.ba 

18. travanj 2024 11:09