StoryEditor
njemačka

Franjevci za provincijala izabrali svećenika koji se javno izjasnio kao homoseksualac: "Primam puno ohrabrenja"

Piše desk  /  16.06.2022., 11:49h

Izjavio je kako “on kao homoseksualac želi pokazati kako i on može biti dio Crkve” te da “u Crkvi ima previše licemjerja”.

Tristotinjak članova Franjevačke provincije Svete Elizabete u Njemačkoj izabralo je provincijala oca Markusa Fuhrmanna koji se prije nekoliko tjedana u javnosti deklarirao kao homoseksualac, piše Katolička novinska agencija (CNA), a prenosi portal Bitno.net.

U razgovoru za službenu internetsku stranicu nadbiskupije München i Freising MK-Online, Fuhrmann je izjavio kako “on kao homoseksualac želi pokazati kako i on može biti dio Crkve” te da “u Crkvi ima previše licemjerja”.

Osim toga, novi franjevački provincijal je izjavio kako „osobno podržava napore Sinodalnog puta, zalaže se za kritičko promišljanje celibata u svećeničkom načinu života te za ređenje žena“.

Upitan da komentira činjenicu da su njegova braća franjevci za vrijeme izbora znali za njegovu homoseksualnost, novi provincijal je izjavio kako mu je drago „da je to braći vrlo pozitivno“.

Dodao je: “Primam puno ohrabrenja i možda se ta iskra uvažavanja može proširiti na druga područja Crkve. Mislim da je to dobro.”

Fuhrmann je rođen 9. kolovoza 1971. u Hannoveru, glavnom gradu Donje Saske. Prve zavjete je položio 1998. godine, a vječne 2003. godine Za svećenika je zaređen 7. svibnja 2005. godine. U Kölnu, koji se nalazi na području provincije Svete Elizabete, služio je siromašnima, a prije izbora služio je kao provincijski vikar.

Što se tiče njegovog budućeg rada, novi franjevački provincijal u Njemačkoj rekao je za MK-Online da je “velika promjena neminovna” te da “on tu promjenu želi i mora oblikovati zajedno s braćom”.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:56