StoryEditor

Francuzi upozorili da curi radijacija iz kineske nuklearne elektrane, SAD provjerava

Piše D  /  14.06.2021., 02:06h

Američka vlada provela je posljednjih tjedan dana procjenjujući izvješće o curenju u kineskoj nuklearnoj elektrani, nakon što je francuska tvrtka, koja je djelomični vlasnik elektrane i pomaže u upravljanju, upozorila na "neposrednu radiološku prijetnju", tvrde američki dužnosnici, ali i dokumenti koje je pregledao CNN.

Upozorenje je uključivalo optužbu da kineska sigurnosna vlast podiže prihvatljive granice za otkrivanje radijacije izvan nuklearne elektrane Taishan u provinciji Guangdong kako bi izbjegla njezino zatvaranje, navodi se u pismu francuske tvrtke američkom ministarstvu energetike, koje je dobio i CNN.

Unatoč alarmantnoj obavijesti francuske tvrtke Framatome, američka administracija vjeruje da postrojenje još nije na "kritičnoj razini", rekao je jedan od izvora. Iako su američki dužnosnici smatrali da situacija trenutno ne predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju radnicima u tvornici ili kineskoj javnosti, neobično je da bi strana tvrtka jednostrano zatražila pomoć američke vlade kad njezin kineski državni partner još nije priznao da postoji problem.

Ako se curenje nastavi ili postane još ozbiljnije bez popravljanja kvara, to bi moglo dovesti SAD u kompliciranu situaciju.

Međutim, da je zabrinutost bila dovoljno značajna pokazuje i činjenica da je američko Vijeće za nacionalnu sigurnost prošli tjedan održalo više sastanaka dok je pregledavalo situaciju, uključujući dva sastanka na razini zamjenika i još jedan skup na razini pomoćnika tajnika u petak, koji je vodila viša direktorica NSC-a za Kinu Laura Rosenberger i viša direktorica za kontrolu naoružanja Mallory Stewart, kažu američki dužnosnici.

Bidenova administracija razgovarala je o situaciji s francuskom vladom i vlastitim stručnjacima iz Ministarstva energetike, rekli su izvori. SAD je također bio u kontaktu s kineskom vladom, rekli su američki dužnosnici, iako je opseg tog kontakta nejasan.

Američka vlada odbila je objasniti procjenu, ali dužnosnici NSC-a, State Departmenta i ministarstva energetike inzistirali su na tome da će SAD, ako postoji bilo kakav rizik za kinesku javnost, to morati objaviti prema trenutnim ugovorima vezanima uz nuklearne nesreće.

Framatome je kontaktirao SAD kako bi dobio tzv. ‘waiver‘, dokument koje bi im omogućio dobivanje američke tehničke pomoći kako bi se problem riješio u kineskoj tvornici. Postoje samo dva razloga zbog kojih bi se ovaj "papir" mogao odobriti, a jedan je "neposredna radiološka prijetnja", a upravo je taj izraz korišten u dopisu od 8. lipnja. U memorandumu se tvrdi da je kineska granica dopuštene radijacije povećana te je premašila francuske standarde, no i dalje ostaje nejasno kolika je ona u usporedbi s američkim dozvoljenim granicama.

"Nije iznenađujuće da bi Francuzi posegnuli za pomoć SAD-a", kaže Cheryl Rofer, nuklearna znanstvenica koja se povukla iz Nacionalnog laboratorija Los Alamos 2001. godine.

"Općenito, takve stvari nisu neobične, pogotovo ako misle da zemlja koju kontaktiraju ima mogućnost pomoći. Ali, Kina voli cijelo vrijeme projicirati da je sve u redu", kazala je.

Sjedinjene Države mogle bi dati dozvolu Framatomeu za pružanje tehničke pomoći ili podršku u rješavanju problema, ali kineska vlada odlučuje hoće li incident zahtijevati potpuno zatvaranje elektrane, navodi se u dokumentima do kojih je došao CNN.

U konačnici, zahtjev za pomoć Framatomea od 8. lipnja jedini je razlog zašto se SAD uopće umiješao u situaciju, rekli su višestruki izvori za CNN.
CNN je stupio u kontakt s kineskim vlastima u Pekingu i provinciji Guangdong, gdje se nalazi tvornica, kineskim veleposlanstvom u Washingtonu, kao i državnom energetskom grupom koja upravlja tvornicom zajedno s francuskom tvrtkom. Za sada još nitko nije odgovorio, no Kina je usred trodnevnog državnog praznika koji traje do kraja ponedjeljka.

U izjavi od petka, nekoliko sati nakon što je CNN prvi put zatražio komentar, Framatome je priznao da tvrtka "podržava rješavanje problema performansi nuklearne elektrane Taishan u provinciji Guangdong u Kini".

"Prema dostupnim podacima, postrojenje radi u okviru sigurnosnih parametara. Naš tim surađuje s relevantnim stručnjacima kako bi procijenio situaciju i predložio rješenja za rješavanje bilo kojeg potencijalnog problema", dodaje se u priopćenju Framatomea. Zanimljivo, tvrtka se nije htjela očitovati na pitanje o dopisu koji su poslali SAD-u.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 12:56