StoryEditor

Francuzi poludjeli na Deschampsa zbog čudnih odluka i poraza

Piše D  /  29.06.2021., 01:06h

Bila je to jedna od najneobičnijih utakmica na velikim turnirima u posljednje vrijeme. Švicarska je nakon prvih 45 minuta imala prednost 1:0 te je promašila penal, a onda je Francuska u kratkom periodu zabila čak tri gola i tada je izgledalo da će favorit lagano u četvrtfinale protiv Španjolske. No, Švicarska se diže iz mrtvih i u posljednjih deset minuta zabija dva gola za totalni povratak u utakmicu. Mario Gavranović zabio je krasan gol u 90. minuti za 3:3. U raspucavanju svi švicarski igrači su bili precizni, dok je Kylian Mbappe u petoj seriji promašio i tako poslao Švicarsku dalje.

Nakon šokantnog poraza nogometna Francuska se digla na noge i uslijedili su napadi na izbornika Didiera Deschampsa. Mnogi francuski novinari zamjeraju mu što je vratio Benzemu u momčad, što je u ključnoj utakmici u obranu stavio Lengleta, što je promijenio sustav igre protiv Švicarske te što je totalno pogriješio s izmjenama.

L‘Equipe propituje razloge zašto je Deschamps protiv Švicarske igrao s tri braniča u zadnjoj liniji umjesto standardnih 4-4-2, s kojim je igrao dobro u grupnoj fazi.

"Igrali smo bez ikakve dubine, posebno na strani gdje je stajao Rabiot. Deschamps je bacio u vjetar prvo poluvrijeme i dao je krila Švicarskoj koja se osjećala ugodno cijelu utakmicu osim u onih dvadesetak minuta kad je primila golove."

Povratak Benzeme u nacionalnu vrstu sad je opet stavljen pod povećalo. Tako je novinar RTL-a Philippe Sanfourche rekao: 

"Jučerašnji poraz podsjeća nas da nogomet nije sport kao bilo koji drugi. Didier Deschamps platio je ceh jer je pozvao Karima Benzemu. Ne kažem da je Karimov povratak bio nelegitiman, ali on je došao prekasno jer je poremetio ravnotežu u reprezentaciji i taktički se posve pogubio. Da, Benzema je možda Formula 1, Deschamps je možda i jedan od najboljih vozača, ali promjena svih postavki na početku utrke nikako ne može biti dobra."

Još jedan razlog zbog kojeg je francuski izbornik kritiziran je nastup braniča Barcelone Clementa Lengleta. Lenglet je igrao središnjeg braniča u formaciji 3-5-2 i totalno je podbacio. Nije mogao čuvati Embola, a bio je krivac i kod prvog gola Seferovića. Lengleta je kasnije zamijenio Coman, ali u Francuskoj se pitaju zašto je uopće započeo utakmicu.

Također, Deschampsu zamjeraju da je posve pogriješio s izmjenama. U trenutku kad je Švicarska gubila 3:1 i bila posve izgubljena, Deschamps je izvadio Griezmanna i u igri je ubacio Sissoka. Švicarci su izborili produžetke, a Francuska je ostala bez svog glavnog napadačkog oružja u dodatnih 30 minuta, kad je bila posve bezopasna.

Poraz u drugom kolu Europskog prvenstva još je jednom doveo u pitanje kontinuitet Deschampsa koji s francuskom reprezentacijom ima ugovor do 2022. godine. Deschamps je na presici za novinare na kraju utakmice samo rekao kako je siguran da će i u rujnu biti na klupi Francuske, prenosi Index.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:16