StoryEditor

Francuski sud zabranio ime Džihad

Piše D  /  28.09.2019., 10:09h

Sud ne prihvata ovo ime jer smatra kako može štetiti djetetu i vjerovatno će mu stvarati probleme, precizirao je sud u Dijonu i naglasio kako vodi računa o najboljim interesima djeteta. 

- Ime Džihad ima negativno značenje, jer je povezano s džihadističkim pokretom i zamjenjuje se s Džahid (Jahid), koji na arapskom znači ‘‘napor‘‘ ili ‘‘hrabrost‘‘ i nije povezano s ratom - kažu sudac.

Podsjetimo, ova afera izbila je početkom listopada 2018. godine, kada se gradska uprava obratila sudu obiteljskog prava kako bi se poništilo ime djeteta.  

- Iako se ime Džihad daje u arapskom svijetu, a znači "sveta borba, sveti rat, rad, trud", dakle, može imati pozitivno značenje, ono se ipak u javnom mnijenju i u sadašnjem terorističkom ozračju povezuje s islamističkim pokretima - objasnio je državni tužitelj Dijona Eric Mathais. 

On je naglasio kako se boji da će to ime za dijete biti stigma i da će biti izloženo ruganju, ismijavanju i pogrdnim riječima. 

Majka dječačića je za regionalni list "Le Bien Public" izjavila kako će u slučaju negativne odluke suda promijeniti dva slova i sinu dati ime Džahid, kao što je bio slučaj u travnju 2018. godine u sličnom slučaju para s jugozapada Francuske.

 Dnevnik.ba

17. travanj 2024 20:37