StoryEditor

Francuski predsjednik traži "jasan i oštar" stav prema Rusiji

Piše D  /  19.04.2021., 07:04h

- Današnja je situacija i razina napetosti na granici apsolutno kontraproduktivna i neprihvatljiva, izjavio je Macron u intervjuu za američku televiziju CBS, emitiranom u nedjelju.

Zalažem se za pojačana diplomatska nastojanja da se ublaže napetosti, ali razgovori s Moskvom moraju biti "jasni i oštri", ustvrdio je Macron.

- Mislim da u razgovorima s Rusijom moramo definirati granicu prihvatljivog, rekao je francuski predsjednik.

- Samo tako možemo biti vjerodostojni. Mislim da sankcije same po sebi nisu dovoljne, ali sankcije su dio paketa, dodao je.

Macron se angažirao u diplomatskim nastojanjima da se ublaže najnovije napetosti u Ukrajini i u petak je razgovarao s njemačkom kancelarkom Merkel i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ističe agencija dpa.

Troje državnika zatražilo je od Rusije da povuče vojnike nagomilane blizu granice s Ukrajinom i pozvalo na poštivanje krhkog primirja na istoku Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik najavio je za ponedjeljak nove konzultacije, uz posredovanje Njemačke i Francuske.

Godine 2014. Moskva je pripojila poluotok Krim, dotada u sastavu Ukrajine, a pobunjenici u pojedinim dijelovima istočne Ukrajine s većinskim ruskim stanovništvom sukobili su se s ukrajinskom vojskom.

Dijelovi regija Donjeck i Luhansk, uz rusko-ukrajinsku granicu, još su pod kontrolom pobunjenika koje Moskva podupire, a napetosti su u posljednje vrijeme ponovo pojačane, ističe njemačka novinska agencija. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:54