Article_Top_970x250

Francuski predsjednik evakuiran iz kazališta

na udaru prosvjednika

Francuski predsjednik evakuiran iz kazališta

sij 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Snage sigurnosti Francuske evakuirale su predsjednika zemlje Emmanuela Macrona iz kazališta "Les Bouffes du Nord" u Parizu zbog napada antivladinih prosvjednika, javlja Anadoija.

Veća skupina prosvjednika okupila se ispred kazališta nakon što je na društvenim mrežama objavljena informacija da se predsjednik Macron nalazi u zgradi.

Uzvikujući slogane protiv Macrona, prosvjednici su pokušali ući u kazalište, a francuska policija evakuirala je predsjednika.

Najavljeni vladin plan reforme mirovinskog sustava u Francuskoj je bio povod za prosvjede i štrajkove koji traju od 5. prosinca prošle godine.

Administracija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona novim planom zagovara da se visina mirovine izračunava na osnovi iznosa plaće koju je radnik imao tijekom cijele karijere, a ne na osnovi plaća iz posljednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim mirovinama za buduće umirovljenike.

Macronov plan predviđa i izmjene u kriterija zahtjevnosti različitih zanimanja, a što će u konačnici oduzeti pravo prijevremenog umirovljenja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.

Dnevnik.ba