StoryEditor
vrlo vjerojatno

Francuski političar upozorava na mogućnost pobjede Marine Le Pen na izborima 2027.

Piše fena  /  25.08.2023., 16:26h

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin - za kojeg je predsjednik Nicolas Sarkozy rekao da bi bio dobar budući šef države - upozorio je u petak na rizik da bi krajnje desničarska političarka Marine Le Pen mogla pobijediti na sljedećim predsjedničkim izborima 2027. godine.

Darmanin je u petak dao intervjue za novine La Voix du Nord i radio RTL, pripremajući se da bude domaćin političkog sastanka u nedjelju. Le Pen je izgubila od predsjednika Emmanuela Macrona u drugom krugu izbora 2022, ponovivši identičan ishod na izborima 2017. godine.

- Činjenica je da je za pet godina pobjeda madame Le Pen prilično vjerojatna - rekao je Darmanin za La Voix du Nord, u intervjuu objavljenom u novinama od petka.

- Ako dopustimo da veliki dio radničke klase i srednje klase pređe na stranu Marine Le Pen, profesionalne klase nas neće podržati u drugom krugu. U nedjelju ću reći da je ovaj aspekt društva ključan. To je ono što moglo potaći da Marine Le Pen bude izabrana 2027. godine, a ne pitanja o migracijama - dodao je.

Darmanin tek treba da kaže hoće li se kandidirati na izborima 2027. godine.

Međutim, francuski ustav zabranjuje Macronu da se kandidira za treći mandat, a u pozadini se potencijalni kandidati desnog centra i konzervativnog tabora - uključujući njega, ali i ministra financija Bruna Le Mairea - već pozicioniraju za to glasanje.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2023 12:53