Article_Top_970x250

Francuski liječnik: "Broj mrtvih je mnogo viši od vladinih brojki"

koronavirus u svijetu

Francuski liječnik: "Broj mrtvih je mnogo viši od vladinih brojki"

ožu 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Ilustracija

Broj preminulih u epidemiji koronavirusa u Francuskoj mnogo je viši od svakodnevnih brojki koje objavljuje vlada, izjavio je u srijedu visoki francuski zdravstveni dužnosnik.

Francuska je izvjestila utorak o ukupno 1.100 preminulih u epidemiji, što je rast s 91 osobe od 14. ožujka i više nego desetostruko povećanje u 11 dana, te rast od 28 posto dnevno, pokazuju podaci koje prati Reuters.

- Mi samo znamo za podatke koje pružaju bolnice - izjavio je Frederic Valletoux, predsjednik Federacije francuskih bolnica, za France Info radio.

- Povećanje zvaničnih brojki već je značajno, ali bi apsolutne brojke, bez ikakve sumnje, bile mnogo više ako im pridodamo ono što se događa u staračkim domovima kao i o ljudima koji su umrli u kući i koje nismo uračunali - kazao je Valletoux.

Načelnik državne agencije za javno zdravstvo Jerome Salomon izjavio je u utorak da će vlasti uskoro biti u stanju da prikupljaju brojke preminulih u staračkim domovima, što bi najvjerovatnije rezultiralo velikim povećanjem registriranih žrtava.

Francuski mediji javili su o desecima preminulih u staračkim domovima, dok je javljeno o 15 preminulih u samo jednoj instituciji u istočnoj Francuskoj. Le Monde je javio o 39 preminulih u staračkim domovima u regiji Ile-de-France u okolini Pariza u ponedjeljak, i piše kako su starački domovi u privatnom vlasništvu nevoljni da objave podatke, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba