StoryEditor

Francuske škole poslale kući djevojčice u muslimanskoj odjeći

Piše Hina  /  05.09.2023., 12:23h

Francuske škole poslale su jučer, prvoga dana školske godine, kući desetke djevojčica koje nisu željele skinuti muslimanske ogrtače abaje, rekao je danas ministar obrazovanja Gabriel Attal. Prkoseći zabrani nošenja muslimanske odjeće, gotovo 300 djevojčica pojavilo se u ponedjeljak u školama u abajama, rekao je Attal za televiziju BFM.

Većina je pristala presvući se, ali je 67 odbilo i poslane su kući, rekao je. Francuska vlada zabranila je prošli mjesec nošenje abaji u školama, objasnivši da takva odjeća krši pravila o sekularnosti u obrazovnom sustavu. Francuska je zbog toga već zabranila muslimanske marame. Odluku je pozdravila politička desnica, no ljevica tvrdi da je riječ o kršenju građanskih sloboda.

Attal je rekao da su djevojčice koje su bile poslane kućama dobile pisma za svoje obitelji u kojima se navodi da "sekularizam nije prisila, nego sloboda". Ako ponovno dođu u školu u abaji, vodit će se "novi dijalog", rekao je ministar.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da "manjina" u Francuskoj "otima religiju i izaziva republiku i sekularizam", što dovodi do "najgorih posljedica" kao što je ubojstvo prije tri godine Samuela Patyja jer je na nastavi pokazao karikaturu proroka Muhameda.

"Ne možemo se ponašati kao da se teroristički napad, ubojstvo Samuela Patyja, nije dogodio", rekao je u intervjuu za YouTube kanal HugoDecrypte.

Muslimanska udruga podnijela je tužbu Državnom vijeću, najvišem sudu u zemlji za pritužbe protiv državnih vlasti, tražeći da se ukine zabranu muslimanima i muslimankama da preko odjeće nose tradicionalne ogrtače.

Zakon iz ožujka 2004. zabranio je "nošenje odjeće kojom učenici pokazuju religijsku pripadnost" u školama, uključujući kršćanske križeve, židovske kapice i islamske marame. Abaje su bile sivo područje i do sada nisu bile zabranjene.

Dnevnik.ba

09. prosinac 2023 06:24