StoryEditor
muslimanski ogrtač za žene

Francuska zabranjuje nošenje abaje u školama

Piše desk  /  28.08.2023., 08:56h

U francuskim drežavnim školama uskoro neće biti dozvoljeno nošenje abaje, širokog dugačkog ogrtača, koji nose muslimanke.

Ministar obrazovanja Gabriel Attal je za francusku televiziju TF1 kazao da će se pravilo primjenjivati ​​čim počne nova školska godina 4. septembra.

Francuska ima strogu zabranu vjerskih natpisa u državnim školama i vladinim zgradama, uz obrazloženje da krše sekularne zakone.

Nošenje marame zabranjeno je od 2004. u državnim školama.

"Kada uđete u učionicu, ne biste trebali moći prepoznati religiju učenika samo gledajući ih", rekao je ministar obrazovanja Gabriel Attal za francusku TV TF1, dodajući: "Odlučio sam da se abaja više ne može nositi u školama".

Ovaj potez dolazi nakon višemjesečne debate o nošenju abaja u francuskim školama.

S obzirom na to da se sve više počela nositi u školama, to je dovelo do političke podjele oko njih, s desničarskim strankama koje se zalažu za zabranu, dok su one s ljevice izrazile zabrinutost za prava muslimanskih žena i djevojčica.

"Sekularizam znači slobodu emancipacije kroz školu", rekao je Attal za TF1, tvrdeći da je abaja "religiozna gesta, čiji je cilj testiranje otpora republike prema sekularnom utočištu koje škola mora činiti".

Rekao je da će dati jasna pravila na nacionalnoj razini prije otvaranja škola nakon ljetnog raspusta.

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 04:27