StoryEditor
širenje mržnje

Francuska uhitila i protjerala radikalnog imama za manje od 12 sati: “Čvrstoća je sad pravilo”

Piše desk  /  23.02.2024., 19:13h

Francuske su vlasti jučer protjerale tuniskog imama optuženog za propovijedanje mržnje prema ženama i Židovima, objavio je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin. Mahjoub Mahjoubi, imam u malom gradu Bagnols-sur-Ceze na jugu Francuske, vraćen je u Tunis "manje od 12 sati nakon uhićenja", rekao je Darmanin u objavi na X-u, bivšem Twitteru.

Dodao je da taj promjer dokazuje kako nedavno izglasani imigracijski zakon "čini Francusku jačom". Zakon koji pooštrava uvjete migracije smatra se dijelom odgovora vlade na uspon krajnje desnice u francuskim anketama. Tome su se oštro usprotivile stranke ljevice, prenosi Index.hr.

“Čvrstoća je sad pravilo”, rekao je Darmanin, koji je oštro kritizirao, kako je rekao, “radikalnog imama koji je davao neprihvatljive komentare”.

U službenoj odluci o protjerivanju, u koju je AFP imao uvid, stoji da je u propovijedima u veljači davao "retrogradnu, netolerantnu i nasilnu" sliku islama koja je poticala ponašanje protiv francuskih vrijednosti, diskriminaciju žena, "napetosti sa židovskom zajednicom" i “džihadističku radikalizaciju”.

Imam je također "nazvao židovski narod neprijateljem", navodi se u odluci, baš kao i da je Mahjoubi pozivao na "uništenje zapadnog društva". Imamov odvjetnik, Samir Hamroun, rekao je da će se žaliti na protjerivanje. Prošle godine Francuska je protjerala marokanskog imama i Alžirca koji su bili službenici u džamiji koja je zatvorena 2018.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 00:28