StoryEditor
Rast cijena

Francuska traži veći angažman trgovaca u obuzdavanju cijena hrane

Piše hina  /  13.02.2023., 21:54h

Francuski ministar financija pozvao je u ponedjeljak trgovce hrane na malo da se više angažiraju kako bi građanima olakšali udar visokih cijena, ponovo svrnuvši pozornost na vladin poziv da se osnovne živežne potrepštine prodaju po nižim cijenama.

"Rast cijena hrane jako zabrinjava i svi moraju (pomoći), uključujući trgovce", rekao je ministar Bruno Le Maire za radio RTL.

“Država mora odraditi svoj dio posla, ali i trgovci se moraju više potruditi", dodao je Le Maire.

Vlada želi da veliki trgovački lanci kao što su Carrefour, Casino i trgovački divovi u obiteljskom vlasništvu Auchan i E. Leclerc od idućeg mjeseca prodaju po nabavnim cijenama košaricu od oko 50 osnovnih artikala za svakodnevnu upotrebu.

Na vladinu inicijativu pristali su zasad tek manji lanci, poput Systeme U i diskonta Lidl. Malotrgovci poput Carrefoura kažu pak da su već odradili svoje, ograničivši cijene određenog broja robe.

Statistički ured INSEE prošli je tjedan prognozirao da će se u prvoj polovini godine inflacija cijena hrane zadržati na 13 posto.

Očekuje se da će cijene hrane u idućim mjesecima u većoj mjeri podupirati ukupnu inflaciju, za koju se predviđalo da će do lipnja ipak usporiti na pet posto, sa šest posto u siječnju.

Ministarstvo financija prošle je godine provelo istragu o maržama trgovaca hranom, ali nije pronašlo dokaze o dizanju cijena, podsjeća Reuters.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:49