StoryEditor

Francuska savjetovala svojim državljanima da napuste Pakistan

Piše D  /  15.04.2021., 04:04h

Francuska je savjetovala svojim državljanima da privremeno napuste Pakistan, upozorivši na ozbiljne prijetnje francuskim interesima u toj državi, rekla su u četvrtak dva diplomatska izvora nakon ovotjednog nasilja.

Tisuće pakistanskih islamista se ranije ovaj tjedan sukobilo s policijom, prosvjedujući protiv uhićenja njihovog čelnika uoči skupa protiv francuskih karikatura proroka Muhameda, prenosi Hina.

Za muslimane prikazivanje Muhameda predstavlja blasfemiju. 

Diplomatski izvori su rekli agenciji Reuters kako je preko noći francuskim državljanima i tvrtkama poslano upozorenje, nakon poruka islamističke skupine Tehrik-i-Labaik (TLP) da će napadati francuske interese. 

Izvori otkrivaju da je veleposlanstvo poslalo poruku Francuzima u Pakistanu u kojoj im se savjetuje da napuste državu, a francuskim tvrtkama da privremeno zaustave aktivnosti „zbog ozbiljnih prijetnji francuskim interesima u Pakistanu“. 

Odnosi između Pariza i Islamabada pogoršali su se krajem prošle godine nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron odao počast profesoru povijesti kojeg je obezglavljivanjem usmrtio 18-godišnji muškarac čečenskog podrijetla zbog pokazivanja Muhamedovih karikatura na predavanju o slobodi govora. 

To je potaknulo bijes i prosvjede u islamskom svijetu, posebno u Pakistanu. Pakistanska ministrica morala je povući svoju izjavu u kojoj je tvrdila da Macron prijeti muslimanima kao nacisti židovima u Drugom svjetskom ratu. 

TLP je prošle godine okončao sličan prosvjed protiv Francuske tek kad je vlada, među ostalim zahtjevima, potpisala dogovor o podršci bojkotu francuskih proizvoda. Sada ponovno imaju slične zahtjeve.

Pakistan je pak rekao da će zabraniti TLP, a uhićenje njegovog čelnika ovaj je tjedan potaknulo nove prosvjede protiv europske zemlje. 

„To je ozbiljna situacija, a znamo da u Pakistanu stvari mogu brzo eskalirati“, rekao je jedan od diplomatskih izvora. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:09