StoryEditor
tko od koga kupuje?

Francuska reagirala na konkurentsku ponudu američkih fregata Grčkoj

Piše desk  /  13.12.2021., 08:06h
Ministarstva obrane Francuske i Grčke potvrdila su da konkurentska ponuda SAD-a neće imati utjecaja na već “potpisani” i “konačni” ugovor vrijedan više milijardi eura za kupnju francuskih fregata Belharra, priopćilo je francusko ministarstvo oružanih snaga, prenosi AFP.

Pariz tvrdi da je ugovor o obrani s Atenom već “pokrenut prije nekoliko dana”, prije nego što je američko Državno tajništvo objavio svoje odobrenje potencijalne prodaje američkih fregata. “Otkad smo u razgovoru s Grcima, američka ponuda više nije na stolu. Potpisali smo i ugovor s Grcima.”

Grčko ministarstvo obrane također je potvrdilo da je sporazum s Parizom “konačan”, budući da ga je pregovarao na “najvišoj mogućoj razini” i “osobno najavio” grčki premijer Kyriakos Mitsotakis. Očekuje se da će finalizirane ugovore “uskoro” ratificirati grčki parlament.

Američka agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju priopćila je u petak da je odobrila prodaju četiri borbene fregate Lockheed Martin za 6,9 milijardi dolara i poseban program vrijedan 2,5 milijardi dolara za nadogradnju grčkih fregata klase MEKO. Najava je izazvala zabrinutost oko sporazuma između Atene i Pariza, posebno nakon što je dugo postojeći “dogovor stoljeća” između Francuske i Australije o izgradnji podmornica naglo odbačen od strane pakta AUKUS u rujnu, bez ikakvog prethodnog upozorenja. Paris je bio ogorčen i optužio Washington i Canberru za “ubod nožem u leđa”.

Dva tjedna nakon diplomatskog skandala oko podmornica, Macron je dijelio pozornicu s grčkim premijerom kako bi osobno najavio prodaju najmanje tri francuska ratna broda Ateni za oko 3,5 milijardi dolara, rekavši bilo je vrijeme da Europljani “prestanu biti naivni” dok je novi dogovor promicao kao znak “strateške autonomije i suvereniteta Europe”. Ovog puta, tvrde iz Pariza, SAD nas je “upozorio da će ova najava izaći u javnost” i da Amerikanci navodno “nemaju sklonosti ići dalje” sa stvarnom prodajom svojih fregata.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 11:49