StoryEditor

Francuska proglasila lockdown

Piše D  /  28.10.2020., 08:10h

"Virus cirkulira brzinom koju nisu predvidjele ni najpesimističnije prognoze", rekao je Macron na početku obraćanja. Kazao je kako su sve francuske regije u crvenom.

"Val zahvaća cijelu Europu. Jesmo li sve napravili sve kako treba? Ne. Ali napravili smo sve što smo mogli. Naša strategija je, s obzirom na informacije koje smo imali, bila ispravna".

Kazao je da je Francusku preplavio drugi val "koji će nesumnjivo bili snažniji i ubojitiji od prvog". Kazao je kako je siguran da će 9000 pacijenata biti na intenzivnoj do sredine studenog, što bi značilo da će kapaciteti biti gotovo potpuno popunjeni.

"Virus zahvaća sve generacije u svojim teškim oblicima", rekao je Macron inaglasio da je zadatak zaštititi one koji pružaju njegu bolesnima.

"Moramo zaštititi ekonomiju", rekao je Macron dodavši kako je važan balans. "Za nas, ništa nije važnije od ljudskih života", rekao je.

"Francuska nikada neće usvojiti strategiju kolektivnog imuniteta . Ova bi opcija dovela do ukupno gotovo 400 000 dodatnih smrtnih slučajeva", izjavio je francuski predsjednik.

Macron proglasio lockdown

Tolerancija će vrijediti za vikend, kako bi se dopustio povratak s odmora. Bit će zabranjena okupljanja, a samo će neka putovanja biti dozvoljena. Škole će ostati otvorene, kao i vrtići.

"Ostanite kod kuće koliko god možete", rekao je Macron.

Objava stiže nakon rekordnih brojki oboljelih u toj zemlji koje su dovele do pritiska na bolnice, a porastao je i broj smrtnih slučajeva

18. travanj 2024 06:08