StoryEditor
borba protiv pandemije

Francuska postrožila ograničenja za necijepljene osobe

Piše Fena  /  17.01.2022., 09:55h
Francuski parlament odobrio je u nedjelju stroža ograničenja pristupa za osobe koje nisu cijepljenje protiv Covid-19, kako bi obuzdali peti val zaraze koronavirusa.

Zakonom je propisano da necijepljene osobe u dobi od 16 i više godina više neće imati pristup restoranima, kulturnim ustanovama i prijevozu na velike udaljenosti.

U Narodnoj skupštini 215 zastupnika izjasnilo se za pooštravanje ograničenja, 58 je glasalo protiv, a sedam je bilo suzdržano, javlja dpa.

Francuska vlada želi pružiti dodatne poticaje ljudima da budu cijepljeni protiv Covid-19 jer brojke zaraženih rastu.

Novo pravilo znači da samo negativan test ne bi bio dovoljan da ljudi pristupe mnogim mjestima. Umjesto toga moraju pokazati dokaz o oporavku ili cijepljenju.

Prvo je uredba trebala stupiti na snagu 15. siječnja. Međutim, zbog burne rasprave u Narodnoj skupštini i između dva doma parlamenta, taj je korak odgođen.

Još uvijek nije poznato kada će točno amandman stupiti na snagu. Neki zastupnici su rekli da će se zbog teksta žaliti Ustavnom vijeću.

Posljednjih tjedana broj zaraženih u Francuskoj naglo je porastao. Nedavno je registriran broj zaraženih na 100.000 stanovnika u cijeloj zemlji iznosio oko 2.829 u jednom tjednu.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 12:13