StoryEditor
premijer izraela

Francuska podržava ICC nakon što je tužitelj zatražio nalog za uhićenje Netanyahua, SAD se oštro protivi

Piše desk  /  21.05.2024., 11:13h

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan jučer je objavio da je zatražio naloge za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, njegovog ministra obrane Yoava Gallanta i tri čelnika Hamasa, uključujući njegovog vođu Yahya Sinwara.

Francuska podupire Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti‘, priopćilo je njezino ministarstvo vanjskih poslova nakon što je tužitelj suda zatražio nalog za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih zbog navodnih ratnih zločina.

- Francuska podupire Međunarodni kazneni sud, njegovu neovisnost i borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama, reklo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju kasno u ponedjeljak.

Dok je američki predsjednik Joe Biden pravni korak protiv izraelskih dužnosnika nazvao je "nečuvenim", francusko ministarstvo vanjskih poslova zauzelo je drukčiji stav.

Ministarstvo je ponovno osudilo Hamasov ‘antisemitski masakr‘ 7. listopada, a ponovno je upozorilo i na moguća kršenja međunarodnog humanitarnog prava u izraelskoj invaziji na pojas Gaze.

- Što se tiče Izraela, na predraspravnom vijeću suda je da odluči hoće li izdati ove naloge, nakon ispitivanja dokaza koje je iznio tužitelj..., priopćilo je ministarstvo.

Italija i Njemačka su ocijenile da je neprihvatljivo stavljati u isti koš izraelsku vladu i Hamas.

Dnevnik.ba

24. lipanj 2024 06:29