StoryEditor

Francuska odbacuje ponovne pregovore o Brexitu

Piše D  /  30.01.2019., 07:01h

Zastupnici u britanskom parlamentu kazali su premijerki Theresi May da, ako želi da oni izglasaju sporazum o razlazu, ona mora pregovarati o tome da se zamjeni dogovor o tzv. backstopu, granici između europske članice Irske i britanskog teritorija Sjeverne Irske, nespecificiranim "alternativnim aranžmanom".

Backstop ima za cilj ostaviti otvorenom granicu između Irske i Sjeverne Irske nakon Brexita. Tom rješenju snažno se opiru mnogi u Konzervativnoj stranci premijerke Therese May, koji smatraju da tim rješenjem postoji opasnost da Britanija ostane stalno vezana carinskom unijom s Europskom unijom, prenosi HINA.

"Sporazum o izlasku i backstop usvojili su zajedno britanska vlada i EU u studenome. O tom se sporazumu ne može ponovno pregovarati. Europska unija je s tim u vezi bila jasna", priopćio je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.  

"Ako, s druge strane, Britanija želi razgovarati o budućim odnosima s EU-om ili otvoriti novi proces (izbore, referendum i slično) koji želi odrediti, Europska unija je za to otvorena, uz poštovanje njenih interesa i vrijednosti", navodi se u priopćenju.

"U svakom slučaju, urgentno je da Velika Britanija razjasni svoje namjere i podnese vjerodostojne prijedloge", zaključuje se u priopćenju francuskog predsjednika. 

Dnevnik.ba

 

23. travanj 2024 14:23