StoryEditor

Francuska kaznila Google s 50 milijuna eura zbog osobnih podataka

Piše D  /  21.01.2019., 06:01h

Nacionalna komisija za informatiku i slobode (CNIL), francuski policajac za osobne podatke, prvo je europsko regulatorno tijelo koje je kaznilo neku veliku svjetsku internet kompaniju na osnovu novih europskih propisa o zaštiti osobnih podataka koji su stupili na snagu 25. svibnja prošle godine, prenosi Beta.

Prema novim propisima kazne mogu iznositi do četiri posto ukupnog obrta kompanije na svjetskom nivou za neispunjavanje obveza zaštite osobnih podataka državljana EU.

Francuska komisija je prilikom istrage radila ono što se traži od novog korisnika pametnog telefona s operativnim sustavom Android, da otvori Google nalog i koristi svoj uređaj.

Kako se navodi, ne negira se da je novi korisnik informiran o tome kako će njegovi podaci biti korišteni, ali te informacije nisu lako dostupne i raspoređene su po raznim dokumentima koje korisnik nikad nema vremena pregledati.

Nekad je potrebno do pet klikova da se stigne do jedne informacije, rekao je za AFP-u direktor francuske Komisije zadužen za zaštitu prava i ocijenio da Google ne daje jasnu i razumljivu informaciju.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 02:20