StoryEditor

Francuska i Velika Britanija "lojalni zamjenici“ nepredvidljivom američkom lideru

Piše D  /  15.04.2018., 04:04h

Francuska i Velika Britanija dvije najjače vojne sile u Europi su stale uz američkog predsjednika Donalda Trumpa u vojnoj akciji protiv sirijskog kapaciteta za korištenje kemijskog oružja. Sada se moraju osigurati da ne bude protuudara kod kuće, pišu France24 i agencija AP, prenosi Fena.

Kritičari su odmah optužili Pariz i London da igraju ulogu "lojalnih zamjenika“ nepredvidljivom američkom lideru koji je u Europi često predmet žestokih kritika. Neki brinu da će to dodatno antagonizirati Europu prema Rusiji s kojom već postoji niz problema.

Predsjednika Emmanuela Macrona kritiziraju u Francuskoj, jer je narušio imidž Pariza koji je imao jer nije podržao američku invaziju na Irak 2003. godine, dok je britanska premijerka Theresa May okrivljena, jer nije tražila suglasnost parlamenta za zračne udare.

Već u ponedjeljak May će morati odgovarati na pitanja britanskih parlamentaraca, a isti dan će rasprava o istoj temi biti održana i u francuskoj skupštini i senatu. Kao najžešća od kritika čuje se i ona da "operacija neće suštinski ništa promijeniti u Siriji“.

No, tri lidera su se, ipak, odvažila uraditi nešto nakon užasnih kemijskih napada na civile u gradu Doumi. Neki smatraju da je akcija izuzetno važna, jer se konačno čuo "glas Europljana“ na globalnoj sceni.

- Nema nikakve sumnje u odgovornost sirijskog režima. Za nas je crvena linija koju su postavili u svibnju 2017. godine pređena – rekao je Macron.

Macron i May mogu imati problema kod kuće zbog takve odluke. Macron je u teškoj poziciji zbog višetjednih štrajkova, dok May i dalje ima probleme s posljedicama i procesom izlaska iz Europske unije. Macrona su kritizirali ultradesničari i ultraljevičari.

Međutim, mnogi smatraju da Macron time pokazuje znakove europskog lidera i autonomne politike. On je uoči napada razgovarao s Putinom, i rekao da će kanal za komunikaciju ostati otvoren. Za samo devet dana Macron ide u posjetu Trumpu. Usprkos tome, May i Macron su procijenili da je manja šteta nedjelovati nego riskirati gubitak političkih poena kod kuće. Akciju je podržala i Angela Merkel, te čelnici Europske unije.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:39