StoryEditor
‘prvo neka okončaju rat‘

Francuska i SAD protiv sudjelovanja Rusije na sastancima G20

Piše hina  /  20.04.2022., 21:38h
Sjedinjene Države i Francuska izrazile su u srijedu nezadovoljstvo zbog sudjelovanja zamjenika ruskog ministra financija Timura Maksimova na sastanku G20.

Američka ministrica financija Janet Yellen i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde izrazile su nezadovoljstvo što je visoki ruski dužnosnik fizički sudjelovao u srijedu na sastanku financijskih dužnosnika G20, rekao je izvor za Reuters.

Yellen je rekla da ne odobrava prisustvo Rusije na sastanku, dok je Lagarde pozvala zamjenika ministra financija Timura Maksimova da ruskim čelnicima prenese jasnu poruku – da okončaju rat u Ukrajini, rekao je izvor upoznat sa sastankom.

Drugi izvor potvrdio je fizičko sudjelovanje Maksimova. Sjedinjene Države pozvale su na isključenje Rusije iz skupine 20 velikih gospodarstava.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire pozvao je svog ruskog kolegu da ne sudjeluje u srijedu na sastanku s ministrima financija iz 20 najvećih gospodarskih sila.

“Zahtijevamo da Rusija odmah prekine svoju vojnu akciju i tražimo od Rusije da se suzdrži od sudjelovanja na sastancima G20. Rat nije kompatibilan s međunarodnom suradnjom”, rekao je Le Maire na virtualnom sastanku.

Napustio je sastanak prije nego što je govorio njegov ruski kolega, rekao je dužnosnik ministarstva financija, dodajući da je Le Maire posebno mislio na sastanak u utorak.

Dužnosnik je dodao da je njegovu poruku podijelilo još nekoliko ministara financija skupine G7.

Zapadne zemlje već su u utorak najavile da pripremaju koordinirano napuštanje dvorane i druge diplomatske prosvjedne poteze protiv ruske invazije na Ukrajinu na samitu G20.

No dok neke zapadne prijestolnice tvrde da ruska operacija znači da bi ta zemlja trebala biti isključena iz globalnih sastanaka, takvo mišljenje ne dijele sve članice skupine G20, među njima i Kina.

“Tijekom sastanka i poslije, sigurno ćemo odaslati snažnu poruku i nećemo biti jedini”, rekao je izvor iz njemačke vlade i optužio Rusiju da je počela sukob koji je izazvao globalnu spiralu rasta cijena hrane i energenata.

Odvojeno, Međunarodni monetarni fond srezao je prognoze za globalni ekonomski rast zbog rata u Ukrajini i upozorio da je inflacija “već postojeća opasnost” za mnoge zemlje.

I francuski i njemački dužnosnik rekli su da neće biti priopćenja nakon sastanka koji je, da nije bilo rata, trebao biti mjesto rasprave o stanju globalnoga gospodarstva i koordiniranju cjepiva i drugih svjetskih napora za suzbijanje pandemije.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 04:39