StoryEditor

Fra Mile Babić: Ovo je misa za ubijene bez suda, bez veličanja ustaške države

Piše D  /  09.05.2020., 06:05h

Babić ističe da itekako treba osuditi ustašku državu koja je bila zločinačka, ali da to ne treba miješati s ubijanjem civila i zarobljenika.

“Jedno je misa za ubijene ljude koji su stradali bez suđenja, a drugo je zlouporaba kada se slavi ustaška država koja je zločinačka. Ovdje se radi o misi za sve one koji su ubijeni bez suda, dakle misa bez zlouporabe u smislu veličanja ustaške države. Ustašku državu treba osuditi, a ubijanje civila, zarobljenika i ostalih bez suđenja je zločin“, rekao je fra Babić.

On ističe da je zlouporaba komemoracija kada se slavi NDH i veliča ustaštvo sa simbolima, uniformama i zastavama.

“Znamo što je uradila Austrija kada je došlo do zlouporabe, zabranila je takve skupove. Mislim da takve zlouporabe u Sarajevu neće biti, odnosno da to nikome neće ni pasti napamet“, dodao je.

Fra Mile Babić kaže da se misa za bleiburške žrtve u Sarajevu ranije nije služila, a da sada hoće zato što ove godine neće biti obilježavanja na drugim mjestima zbog koronavirusa, a da će biti upriličena jer je mnogo žrtava bilo upravo iz Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, osim u Bleiburgu, komemoracija za bleiburške žrtve bit će održana 16. svibnja u Sarajevu i Zagrebu. Zbog pandemije koronavirusa neće biti održana središnja komemoracija na Bleiburškom polju u Austriji, nego na više mjesta, uz mjere zaštite.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 20:05